17 Jul 2018 0 comments

Bingka Durian

Bingka Durian -

Bingka Durian
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-Bahan
2 cawan tepung gandum
3/4 cawan gula
3 biji telur B
1 cawan santan pekat atau santan kotak
2 1/4 cawan air
1/2 sudu kecil garam
1 1/2 cawan isi durian
pewarna kuning
sedikit bijan

3 Loyang kemboja atau Loyang 9x9in, oles dengan mentega

Cara-cara :
  1. Panaskan oven pada suhu 200C. Ketepikan...
  2. Satukan bahan-bahan diatas kecuali isi durian, kacau dengan whisk hingga bergaul rata.
  3. Masukkan ke dalam blender dan kisar sebentar.
  4. Tuangkan ke dalam bekas dan gaul bersama isi durian hingga sebati.
  5. Oles loyang dengan minyak atau mentega di atas api dapur hingga panas.
  6. Perlahankan api dan tuang adunan hingga penuh.
  7. Tabur atasnya dengan bijan. 
  8. Alihkan loyang ke dalam oven dan bakar api atas dan bawah selama 45 minit.
  9. Untuk permukaan lebih garing, bakar selama 10 minit lagi dengan api atas saja.
  10. Biarkan kuih betul-betul sejuk sebelum di potong.


Bingka Durian

Bingka Durian shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
12 Jul 2018 0 comments

Kepingan Keju Pastry Puffs

Kepingan Keju Pastry Puffs -

Kepingan Keju Pastry Puffs
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
1 paket KAWAN pastry puffs 5x5in
250 gm krim keju Tatura
4 sudu besar gula aising
100 ml non-diary whipping cream
1 sudu kecil esen vanila

Buah-buahan strawberry, blueberry, cerry atau yang di sukai

Cara-cara :
Potong kepingan pastry puffs kepada 2 kepingan setiap satu.

Susun di atas dulang pembakar dan tekan supaya mampat.
Cucuk permukaan dengan garpu.
Bakar pada suhu 175C sehingga permukaan puffs keperangan.
Keluarkan dari oven dan sejukkan dahulu.
Sementara itu putar non dairy whiping cream hingga kental.  Ketepikan.
Dalam bekas lain, putar krim keju, esen vanila dan gula aising hingga sebati.
Masukkan whipping cream sedikit demi sedikit dan kaup balik hingga sebati.
Masukkan adunan keju ke dalam piping bag.

Picit ke atas kepingan puffs dan hias dengan buah-buahan yang di sukai.

Nota :  Tujuan mampatkan pastry puffs supaya ianya tidak terlalu kembang dan mengelembung.


Kepingan Keju Pastry Puffs




Kepingan Keju Pastry Puffs shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;