8 Aug 2018 0 comments

Kari Daging Madras

Kari Daging Madras -

Kari Daging Madras
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
500g daging lembu - hiris nipis
6 sudu makan minyak jagung / minyak sapi
2 ulas bawang putih – dihiris
2 ulas bawang kecil – dihiris
1 in halia – dipotong mayang
1 helai daun pandan – di simpul
1 in kulit kayu manis
4 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
1 sudu makan serbuk jintan manis
1 sudu makan serbuk jintan putih
1 sudu makan serbuk ketumbar
5 sudu makan sos cili
3 sudu makan serbuk kari daging
2 biji tomato - potong dadu
8 cawan air
2 biji ubi kentang – jika suka
1/2 batang lobak merah – dipotong bulat
1/2 biji jus limau nipis
2 sudu makan bawang goreng - tumbuk halus
1 sudu makan gula melaka atau gula merah
1/2 sudu makan serbuk perasa ayam
Garam secukup rasa

Cara-cara :

  1. Panaskan periuk, masukkan minyak, tumis bawang putih,halia,bawang merah, daun pandan, kulit kayu manis,bunga lawang,buah pelaga hingga naik bau.
  2. Masukkan daging, kacau hingga separuh masak.
  3. Masukkan serbuk jintan manis, jintan putih dan rempah kari, kacau hingga rata selama 2 minit. Kemudian masukkan air.  Tutup periuk dan masak hingga daging lembut.
  4. Kemudian masukkan ubi kentang, lobak merah, tomato dadu dan reneh selama 30 minit hingga kentang dan lobak merah lembut.
  5. Masukkan sos cili, sos tomato dan bawang goreng tumbuk, sekiranya terlampau pekat, masukkan sedikit air panas.
  6. Akhir sekali masukkan garam, serbuk perasa dan gula merah secukup rasa dan perahan air limau nipis.
  7. Siap dan hidang bersama nasi atau roti.


Kari Daging Madras


Kari Daging Madras shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
7 Aug 2018 0 comments

Chocolate Pineapple Upside Down Cake

Chocolate Pineapple Upside Down Cake -

Chocolate Pineapple Upside Down Cake
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan Topping Nenas
1/4 cawan (60g) mentega tawar
1/3 cawan (70g) gula perang
7 kepingan nenas, dalam tin

Adunan Kek Kelapa Coklat
1 cawan (125g) tepung gandum
1 cawan (50g) kelapa kering
1/3 cawan (40g) serbuk koko
1/2 sudu kecil garam (2g)
1 sudu kecil (4g) baking powder
1/3 cawan (75g) mentega tawar, lembutkan
2/3 cawan (135g) gula perang
3 biji telur A
3/4 cawan (180ml) santan kotak
1 sudu besar coklat emulco atau (80g) coklat cair

Loyang bulat 9in di gris dan alas kertas minyak

Cara-cara :
  1. Panaskan ketuhar pada suhu 175C.
  2. Dalam periuk cairkan mentega dan gula perang dengan api kecil sehingga gula larut.
  3. Tuangkan ke dalam acuan hingga rata dan aturkan kepingan nanas.  Ketepikan.
  4. Satukan tepung, serbuk koko, kelapa parut, serbuk penaik dan garam.
  5. Dalam mangkuk lain putar mentega dan gula sehingga kembang.
  6. Tambah telur, satu demi satu, putar hingga sebati.
  7. Masukkan campuran tepung berselang seli dengan dan santan dan putar sebati.
  8. Tambah coklat emulco dan gaul rata.
  9. Bakar selama 35-40 minit atau sehingga masak.
  10. Sejukkan kek sebelum di potong,  boleh di hidang bersama aiscream.


Chocolate Pineapple Upside Down Cake


Chocolate Pineapple Upside Down Cake shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;