20 Aug 2018 0 comments

Ayam Masak Merah Kelantan

Ayam Masak Merah Kelantan -

Ayam Masak Merah Kelantan

Bahan bahan
1 ekor ayam potong 12 bahagian
Serbuk Kunyit dan garam secukupnya
1/2 keping gula melaka
1 sudu besar gula pasir
5 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
1 tin kecil tomato pes
2 biji tomato, belah 4
1/2 tin kacang peas, toskan airnya

Rempah Kasar
1 labu bawang holland, hiris nipis
1 batang kulit kayu manis
5 biji bunga lawang
5 biji buah pelaga
5 biji cengkih
5 batang serai di ketuk
1/2 cawan minyak untuk menumis

Bahan Kisar
5 sudu besar cili kering yang di rebus dan di kisar
5 ulas bawang putih
1 inci halia
1 labu sedang bawang Holland

Penyediaan :
  1. Cuci ayam hingga bersih, toskan,
  2. Gaul garam dan kunyit, kemudian goreng 3/4 masak.  Ketepikan.
  3. Tumis dahulu bawang besar hiris hingga layu,
  4. Kemudian masukkan serai dan rempah kasar,  tumis hingga naik bau,
  5. Masukkan bahan kisar dan tumis sehingga pecah minyak dengan api perlahan.
  6. Masukkan gula dan tumis hingga pes berkilat.
  7. Masukkan tomato paste, sos cili dan sos tomato.
  8. Masukkan sedikit air, perasakan dengan garam secukupnya.
  9. Apabila mendidih, masukkan buah tomato.
  10. Akhir sekali masukkan ayam yang di goreng tadi, gaul hingga bersalut rata.
  11. Tambah kacang peas dan daun ketumbar jika suka.

Nota Ayam Enak dan Tahan Lama
Goreng ayam jangan terlalu garing kerana jus ayam akan keluar dan ayam menjadi keras dan tidak sedap.
Bawang besar yang di goreng dahulu akan menerbitkan rasa manis dan wangi.
Serai menambahkan haruman wangi pada bahan tumis.
Pastikan minyak menumis tidak terlalu sedikit dan bahan tumis di masak hingga pecah minyak. Pecah minyak indikasi bahawa bahan masak sempurna dan akan tahan lama.

Ayam Masak Merah Kelantan


Ayam Masak Merah Kelantan shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
11 Aug 2018 0 comments

Laksa Asam Nenas Ikan Seekor

Laksa Asam Nenas Ikan Seekor -

Laksa Asam Nenas Ikan Seekor

Bahan-Bahan
1 kg laksa basah atau laksa kering direbus dahulu
1 kg ikan sardin atau kembung
1 tin kecil sardin atau mackerel, keluarkan sosnya
2 liter air
4 keping asam gelugor
5 tangkai daun kesum
2 bunga kantan, belah 2
Garam dan gula secukup rasa

Bahan Kisar Halus
6 tangkai cili kering, rendam dan kisar halus
1 in lengkuas
1 batang serai, ambil bahagian putih
1/2 in kunyit
6 ulas bawang merah
1 in belacan
4 keping hirisan nenas, potong2

Bahan-bahan Sampingan
6 tangkai daun pudina
1/2 biji nanas, potong kecil
2 biji cili merah,  dihiris
1 biji timun, dihiris
1 labu bawang merah besar, hiris halus
1 bunga kantan, hiris halus
4-5 biji limau kasturi, belah 2
2,3 sudu besar petis udang
Telur rebus
Ikan rebus

Penyediaan :
  1. Didihkan air dan rebus ikan sehingga masak.  Asingkan tulang dan siat-siatkan isinya.
  2. Tulang ikan di kisar bersama air rebusan tadi hingga hancur, kemudian tapis ke dalam periuk.
  3. Masukkan bahan kisar halus, daun kesum, asam keping, serai dan bunga kantan. Masak hingga mendidih selama 30 minit.  Tambah air jika kuah pekat.
  4. Masukkan isi ikan kisar dan isi ikan dalam tin yang di siat kasar.
  5. Biar mereneh dengan api sederhana selama 15 minit lagi.
  6. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
  7. Hidang bersama bahan-bahan sampingannya.
  8. Tuang kuah dan letak ikan rebus dan petis udang.

Laksa Asam Nenas Ikan Seekor


Laksa Asam Nenas Ikan Seekor shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;