5 Oct 2018 0 comments

Ikan Panggang Garlic Butter

Ikan Panggang Garlic Butter -

Ikan Panggang Garlic Butter

Bahan-bahan
1 ekor bawal emas
1/4 sudu teh garam

Mentega Bawang Putih (Garlic Butter)
2 sudu besar mentega
2 ulas bawang putih, parut halus
1 sudu kecil daun parsley kering

Sayuran Panggang
1 biji terung, belah 2
Salad butterhead belah 2
Tomato
Limau nipis

Cara-cara :
Cuci ikan dan lumur sedikit garam.
Satukan mentega bawang putih, gaul sebati.
Letak ikan di atas pemanggang, dan sapukan mentega hingga rata.
Letak sayuran, sapu mentega dan panggang sebentar.  Angkat.
Balik-balikkan ikan hingga masak.
Hidang bersama salad panggang dan perahan jus limau nipis.

Ikan Panggang Garlic Butter


Ikan Panggang Garlic Butter shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
4 Oct 2018 0 comments

Kengsom Ikan Siakap

Kengsom Ikan Siakap -

Kengsom Ikan Siakap
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
‎Recipe by Nina Mahdar‎

Bahan-bahan
1 ekor ikan siakap atau ikan lain
Air asam jawa secukup rasa
1 biji tomato - belah 6
1 biji limau nipis – ambil jus
Nanas masak secukupnya
Kangkung secukupnya

Bahan Kisar
3 tangkai cili merah, buang biji
Beberapa tangkai cili api
1 sudu kecil serbuk kunyit atau kunyit segar
1 biji bawang merah besar
4 ulas bawang putih
1 batang serai, hiris
1 inci belacan
1 inci halia

Cara-cara :

  1. Masukkan bahan-bahan kisar ke dalam periuk.
  2. Masukkan air dan masak hingga mendidih.
  3. Masukkan hirisan nanas.
  4. Apabila mendidih, tambahkan air asam jawa.
  5. Seterusnya masukkan ikan dan tomato. Biar hingga masak.
  6. Perasakan dengan garam dan sedikit gula.
  7. Akhir sekali, masukkan kangkung dan jus perahan limau nipis.
  8. Padam api dan sedia untuk dinikmati.


Kengsom Ikan Siakap


Kengsom Ikan Siakap shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;