Kengsom Ikan Siakap
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Recipe by Nina Mahdar
Bahan-bahan
1 ekor ikan siakap atau ikan lain
Air asam jawa secukup rasa
1 biji tomato - belah 6
1 biji limau nipis – ambil jus
Nanas masak secukupnya
Kangkung secukupnya
Bahan Kisar
3 tangkai cili merah, buang biji
Beberapa tangkai cili api
1 sudu kecil serbuk kunyit atau kunyit segar
1 biji bawang merah besar
4 ulas bawang putih
1 batang serai, hiris
1 inci belacan
1 inci halia
Cara-cara :
- Masukkan bahan-bahan kisar ke dalam periuk.
- Masukkan air dan masak hingga mendidih.
- Masukkan hirisan nanas.
- Apabila mendidih, tambahkan air asam jawa.
- Seterusnya masukkan ikan dan tomato. Biar hingga masak.
- Perasakan dengan garam dan sedikit gula.
- Akhir sekali, masukkan kangkung dan jus perahan limau nipis.
- Padam api dan sedia untuk dinikmati.
Kengsom Ikan Siakap
Kengsom Ikan Siakap shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
0 comments:
Post a Comment