Steamboat & Grill
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Sup Steamboat Jernih
1/2 kg tulang ayam
1 1/2 liter air
1 sudu besar stock ayam
1 inci halia - ketuk
2 batang serai - ketuk
3 ulas bawang putih - ketuk
Akar daun ketumbar
1 batang saleri, potong
2 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula
Sup Steamboat Tomyam
Untuk sup tomyam tambah thai cili paste, jus limau, sos ikan dan kiub tomyam dalam sup jernih
Bahan-bahan Steamboat
Makanan sejuk beku, Crabstick, Fishball, Fishcake
Sayuran Kangkung, Sayur Bok Choy, Cendawan Enoki, Jagung
Tauhu
Makanan laut, Sotong, Ketam, Udang, Kepah, Lala, Kerang dan lain-lain
atau boleh di pelbagaikan dengan bahan-bahan lain.
Bahan-bahan Grill
Hirisan Daging dan Ayam (perap dengan sedikit kicap cair, sos tiram dan serbuk lada putih)
dan Makanan Seafood
Cara-cara
- Cuci dan rebus tulang sehingga mendidih selama 3-5 minit.
- Kemudian toskan semua airnya untuk membuang kotoran dan lemak.
- Cuci tulang bersih supaya sup menjadi jernih.
- Masukkan semula tulang ke dalam periuk dan air secukupnya.
- Masukkan bahan-bahan lain dan rebus hingga mendidih.
- Perasakan dengan gula dan garam secukupnya.
- Tutup api, keluarkan bahan-bahan dalam sup tadi.
- Kemudian masukkan bahan-bahan steamboat dan sayuran yang di sukai.
- Boleh di makan bersama mee atau bihun.
Steamboat & Grill
Steamboat & Grill shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
0 comments:
Post a Comment