15 Nov 2018 0 comments

Kari bendi dan Ikan Bilis

Kari bendi dan Ikan Bilis -

Kari bendi dan Ikan Bilis
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Resipi :  Chef Thyaga

Bahan-bahan
250gm bendi, potong
20gm ikan bilis
1 tomato besar, potong
30gm serbuk kari ikan, campurkan dengan sedikit air, jadikan pes.
1-2 sudu besar air asam jawa
600 ml santan sederhana pekat
Garam secukup rasa

Bahan Tumis
1 bawang besar, dihiris
4 bawang putih, dihiris
1 sudu kecil halba
2 tangkai kari daun
3-4 sudu besar minyak

Cara-cara :
Panaskan minyak, masukkan bahan tumis dan tumis sehingga wangi.
Masukkan pes kari dan masak hingga pecah minyak.
Masukkan ikan bilis, tomato dan bendi.
Masukkan santan dan air asam jawa.
Kacau dan masak hingga mendidih.
Tutup api dan sedia dihidang dengan nasi.

Kari bendi dan Ikan Bilis


Kari bendi dan Ikan Bilis shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
14 Nov 2018 0 comments

Puteri Ayu Pulut Hitam

Puteri Ayu Pulut Hitam -

Puteri Ayu Pulut Hitam
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan - 13 biji
2 biji telur A
125 gm tepung pulut hitam
75 gm gula pasir
50 ml santan pekat
75 ml minyak sayur
1/4 sudu teh ovalete

1 cawan kelapa parut putih digaul sedikit garam dan kukus sebentar

Cara-cara :
Panaskan pengukus.
Oles acuan dengan minyak,  isi kelapa parut di dasar acuan dan tekan padat.
Putar telur, gula dan ovalete dengan kelajuan tinggi hingga kembang dan kental.
Masukkan tepung pulut dan gaul rata.
Masukkan santan dan minyak, gaul sebati.
Tuang ke dalam acuan hingga penuh.
Kukus selama 15 minit.

Puteri Ayu Pulut Hitam



Puteri Ayu Pulut Hitam shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;