6 Dec 2018 0 comments

Pais Kembung Tempoyak

Pais Kembung Tempoyak -

Pais Kembung Tempoyak
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan :
2 ekor ikan kembong
1/2 cawan tempoyak
3 helai daun kaduk dihiris halus
1 helai daun kunyit dihiris halus
1/2 kuntum bunga kantan dihiris halus
1 papan petai - jika suka
Garam dan gula secukup rasa

Bahan Tumbuk Lumat :
10 biji cili padi
2 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 cm kunyit

Bahan Pembalut :
2 helai daun kunyit
Daun pisang
Lidi untuk menyemak
Aluminium foil

Cara-cara :
Satukan bahan yang ditumbuk lumat bersama tempoyak. Gaul rata.
Kemudian masukkan bahan yang dihiris, garam dan gula secukup rasa.
Lumur bahan campuran tempoyak tadi pada ikan dengan rata.
Balut ikan dengan menggunakan daun kunyit serta daun pisang.
Cucuk lidi di atas dan bawah supaya bungkusan kemas.
Lapik aluminium foil dan bakar sehingga masak.
Enak di nikmati bersama nasi putih.

Sambal Air Asam
Air panas
1 sudu kecil pes asam jawa
3 tangkai cili padi, hiris
2 ulas bawang merah, hiris
2 biji limau kasturi, hiris nipis
Gula dan garam secukup rasa

Cara :
Bancuh pes asam jawa dan air panas
Masukkan gula dan garam secukup rasa
Masukkan hirisan bawang, limau dan cili
Gaul rata.

Pais Kembung Tempoyak


Pais Kembung Tempoyak shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
5 Dec 2018 0 comments

Asinan Nenas

Asinan Nenas -

Asinan Nenas
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
1 biji nenas
3 tangkai cili padi, potong kecil
1 cawan air
1/2 sudu kecil cuka

Bahan Tumbuk Kasar 
2 tangkai cili merah
1/4 sudu teh belacan bakar
1/2 sudu teh garam
5 sudu besar gula pasir

Cara Membuat : 
Potong nenas mengikut saiz sesuai.
Rebus air bersama bahan tumbuk hingga mendidih dan gula larut.
Masukkan potongan nenas ke dalam air rebusan yang masih panas tadi.
Tambahkan cuka dan potongan cili padi, gaul rata.
Biarkan sejuk dan dinginkan di dalam peti sejuk.
Jika nenas manis, kurangkan gula, sesuaikan kemanisan mengikut selera.

Asinan Nenas


Asinan Nenas shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;