Pais Kembung Tempoyak
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Bahan-bahan :
2 ekor ikan kembong
1/2 cawan tempoyak
3 helai daun kaduk dihiris halus
1 helai daun kunyit dihiris halus
1/2 kuntum bunga kantan dihiris halus
1 papan petai - jika suka
Garam dan gula secukup rasa
Bahan Tumbuk Lumat :
10 biji cili padi
2 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 cm kunyit
Bahan Pembalut :
2 helai daun kunyit
Daun pisang
Lidi untuk menyemak
Aluminium foil
Cara-cara :
Satukan bahan yang ditumbuk lumat bersama tempoyak. Gaul rata.
Kemudian masukkan bahan yang dihiris, garam dan gula secukup rasa.
Lumur bahan campuran tempoyak tadi pada ikan dengan rata.
Balut ikan dengan menggunakan daun kunyit serta daun pisang.
Cucuk lidi di atas dan bawah supaya bungkusan kemas.
Lapik aluminium foil dan bakar sehingga masak.
Enak di nikmati bersama nasi putih.
Sambal Air Asam
Air panas
1 sudu kecil pes asam jawa
3 tangkai cili padi, hiris
2 ulas bawang merah, hiris
2 biji limau kasturi, hiris nipis
Gula dan garam secukup rasa
Cara :
Bancuh pes asam jawa dan air panas
Masukkan gula dan garam secukup rasa
Masukkan hirisan bawang, limau dan cili
Gaul rata.
Pais Kembung Tempoyak
Pais Kembung Tempoyak shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi