7 Dec 2018 0 comments

Sotong Kangkung

Sotong Kangkung -

Sotong Kangkung
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
1 ikat kangkung, dicelur
1 ekor sotong kembang (besar), dihiris
1 biji timun, hiris halus
4-5 keping tauhu bergoreng, dihiris
1 sudu besar bijan, sangai
1-2 sudu besar kacang tanah goreng, ditumbuk

Bahan Sos
1 sm kiub belacan, dibakar
3 sudu besar petis udang
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar kicap manis
10-12 biji cili padi, ditumbuk/dihiris halus
1 sudu besar pes cili, atau sesuai selera
5-6 sudu besar gula halus
1/2 keping gula melaka
garam secukupnya
3-4 sudu besar air suam

Cara-cara :
Tumbuk cili padi dan belacan sampai lumat.
Masukkan gula melaka, gula dan garam.  Tumbuk hingga rata.
Masukkan ke dalam mangkuk, gaul bersama petis udang, kicap pekat dan manis.
Tambahkan sedikit air suam jika terlalu likat.
Hidang bersama kangkung, timun, tauhu goreng dan sotong kembang.
Letak dalam pinggan. Taburkan bijan dan kacang tanah.

Sotong Kangkung


Sotong Kangkung shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
6 Dec 2018 0 comments

Biskut Scones

Biskut Scones -

Biskut Scones
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Recipe Gemma

Bahan-bahan (12 biji)
680 gm tepung naik sendiri (4 2/3 cawan)
170 gm mentega sejuk (3/4 cawan)
3 sudu kecil baking powder
113 gm gula pasir (1/2 cawan)
113 gm raisins/sultanas (1/2 cawan)
300 ml susu segar (1 1/4 cawan)
2 biji telur, kocok ringan

Cara-Cara :

  1. Ayak tepung dan baking powder ke dalam mangkuk besar,
  2. Potong dadu kecil mentega sejuk, masukkan terus ke dalam tepung.
  3. Ramas ringan dengan hujung jari sehingga menjadi seperti serbuk roti.
  4. Masukkan raisins dan gula.
  5. Dalam mangkuk lain, kocok ringan telur dan susu hingga sebati.
  6. Tuang sedikit-sedikit ke dalam tepung dan gaul sehingga menjadi doh.
  7. Tabur sedikit tepung di atas papan canai dan canai doh 1 1 1/2 inci tebal.
  8. Terap dengan penerap bulat saiz 3 inci atau potong menggunakan pisau.
  9. Susun di atas dulang pembakar yang di alas kertas baking.
  10. Bakar pada suhu 210C selama 25-30 minit sehingga permukaannya keperangan.
  11. Hidang bersama jam, butter atau cream.


Nota :  Untuk mendapat biskut yang rapuh dan berongga di dalamnya, Doh jangan di padatkan sewaktu menguli atau mencanai.

Biskut Scones


Biskut Scones shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;