Ikan Masak Lemak Tempoyak
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Bahan-bahan :
3 keping ikan jenahak / tenggiri / kembong
2 cawan santan cair
1 cawan santan pekat
4-5 sudu besar tempoyak
1 helai daun kunyit dihiris halus
2 tangkai kacang panjang jika suka
Garam dan gula secukup rasa
Bahan Tumbuk Lumat :
8 biji cili padi
2 tangkai cili merah
2 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 cm kunyit
2 cm lengkuas
Cara-cara :
Satukan santan cair dan bahan tumbuk di dalam periuk,
Masak hingga mendidih, masukkan tempoyak, kacau rata.
Kemudian masukkan santan pekat, garam dan gula secukup rasa.
Masukkan ikan, biar mendidih seketika dan masukkan kacang panjang dan daun kunyit.
Enak nikmati bersama nasi putih.
Ikan Masak Lemak Tempoyak
Ikan Masak Lemak Tempoyak shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi