17 Dec 2018 0 comments

Salad Limau Bali Thai / Yam Som Oo

Salad Limau Bali Thai / Yam Som Oo -

Salad Limau Bali Thai / Yam Som Oo
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
1 biji limau bali sederhana, ambil isinya
1 biji bawang merah besar, hiris nipis
3 tangkai cili padi
2 sudu besar udang kering, rendam dan tos
2 sudu besar hirisan daun ketumbar
1 biji manga jika suka, potong dadu kecil
8 ekor udang segar, buang kulit
Kacang tanah yang di panggang

Cara-cara :
  1. Didihkan air, celur udang segar sebentar, angkat dan toskan.
  2. Tumbuk kasar cili padi dan udang kering.
  3. Gaulkan bersama limau bali, hirisan bawang, udang dan manga.
  4. Tuang bahan sos dan gaul rata.
  5. Akhir sekali tabur kacang tanah dengan daun ketumbar.
  6. Hidang sebagai sajian pembuka.

Bahan Sos
1/2 cawan santan pekat atau santan kotak
1 keping gula melaka, cincang halus
1 sudu besar sos ikan
2 sudu besar jus limau nipis
1 sudu kecil garam

Cara-cara :
Campurkan semua bahan sos dan masak hingga gula larut.
Sejukkan dahulu sebelum di gaul dengan limau bali.

Salad Limau Bali Thai / Yam Som Oo


Salad Limau Bali Thai / Yam Som Oo shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
16 Dec 2018 0 comments

Som Tam Ikan Keli

Som Tam Ikan Keli -

Som Tam Ikan Keli
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
3 ekor ikan keli

Cara-cara :
  1. Cuci bersih ikan keli.
  2. Bakar atau goreng (jangan sampai garing) hingga masak.
  3. Biarkan sejuk, buang kulit dan tulang ikan.
  4. Lenyek isi ikan dengan garpu hingga halus.
  5. Panaskan minyak dalam pan kecil 8 in.
  6. Carik-carik isi ikan sambil di tabur ke serata pan.
  7. Goreng hingga keperangan dan garing.
  8. Lipat dua, angkat dan toskan.

Bahan Som Tam
6 tangkai cili padi
2 sudu besar udang kering
2 ulas bawang putih
1 sudu besar gula melaka diracik halus
sedikit garam
1/2 biji betik separuh masak, di sagat
3 tangkai kacang panjang - patahkan
2 biji tomato, potong baji - lecek sedikit
2 biji limau  nipis ambil jusnya
1 sudu besar sos ikan

Bahan Sampingan
1/4 cawan kacang tanah, di goreng dan di tumbuk kasar

Cara-cara :
  1. Tumbuk kasar cili padi, udang kering dan bawang putih.
  2. Masukkan gula melaka dan garam, tumbuk hingga rata.
  3. Masukkan kacang panjang dan tomato, tumbuk kasar hingga pecah saja.
  4. Kemudian masukkan parutan betik, tumbuk sedikit sambil di balik dan di gaul sebati.
  5. Akhir sekali masukkan sos ikan dan perahan jus limau.  Rasa biar pedas dan masam.
  6. Masukkan ke dalam pinggan dan tabur kacang tanah di atasnya.
  7. Hidang bersama ikan keli rangup.
Som Tam Ikan Keli


Som Tam Ikan Keli shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;