21 Dec 2018 0 comments

Salad Sotong / Kerabu Sotong Thai

Salad Sotong / Kerabu Sotong Thai -

Salad Sotong / Kerabu Sotong Thai
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
1/2 kg sotong sedang, buang dakwat nya
Sedikit garam dan cuka
1 batang serai
1 helai daun limau purut
1 gengam suun, rebus dan toskan

Cara :
Gaul sotong dengan sedikit garam dan cuka.
Cuci bersih dan toskan.
Masak air bersama serai dan daun limau purut hingga mendidih
Masukkan sotong dan celur sebentar
Angkat dan masukkan ke dalam bekas berisi air sejuk.  Toskan

Bahan Salad
1 biji manga muda, di sagat
5-6 tangkai cili padi
2 ulas bawang putih, bakar dahulu
1 batang kacang panjang, potong pendek
1 sudu besar sos ikan
1 sudu kecil garam
1 sudu besar jus limau nipis
1 sudu besar gula melaka racik
5 biji tomato ceri, belah 2
1 batang daun ketumbar, hiris
2 sudu besar kacang tanah sangai

Cara :
Tumbuk kasar cili padi, bawang putih dan kacang panjang.
Perasakan dengan sos ikan, gula melaka, garam dan jus limau nipis.
Gaul bersama manga dan tomato ceri.
Masukkan sotong dan suun, gaul rata.
Tabur dengan hirisan daun ketumbar dan kacang tanah.

Salad Sotong / Kerabu Sotong Thai


Salad Sotong / Kerabu Sotong Thai shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
19 Dec 2018 0 comments

Nasi Lemak Utara

Nasi Lemak Utara -

Nasi Lemak Utara
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
2 cawan beras Basmathi
1 sudu kecil kunyit serbuk
2 cawan santan sederhana pekat
1/2 sudu teh garam
2 helai daun pandan - simpul
1 batang serai - di ketuk
3 hiris halia
1/2 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
3 biji cengkih
1 sudu besar minyak masak / mentega

Cara-cara :
  1. Cuci beras dan rendam dengan serbuk kunyit selama 20 minit.
  2. Toskan dan masukkan ke dalam periuk nasi letrik bersama santan dan semua bahan-bahan lain nya.
  3. Masukkan sedikit garam dan gaul rata.
  4. Setelah masak gemburkan dengan garpu.
  5. Keluarkan daun pandan, rempah, serai dan halia.
  6. Jika menggunakan beras wangi sukatan santan di kurangkan sedikit.

Bahan Sambal Nasi Lemak
1 cawan ikan bilis
1/2 cawan kacang tanah
1 batang timun - hiris
3-4 sudu besar gula pasir
1 sudu kecil garam
1/2 cawan air asam jawa
1 batang serai - ketuk
1 cawan minyak untuk menumis

Bahan Kisar
50 tangkai cili kering - rebus, tos dan kisar halus
1 labu bawang besar
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 in belacan - di bakar

Penyediaan :
  1. Panaskan minyak, goreng kacang tanah hingga garing.  Tos dan ketepikan.
  2. Dalam minyak yang sama, goreng ikan bilis hingga garing.  Tos dan ketepikan.
  3. Dalam minyak yang sama, keluarkan sedikit jika minyak banyak.  
  4. Masukkan bahan kisar, serai dan cili kisar, tumis hingga pecah minyak.
  5. Masukkan gula dan reneh hingga pecah minyak dan berkilat.
  6. Masukkan air asam jawa, serbuk perasa dan garam.  
  7. Reneh dengan api kecil hingga pekat. 
  8. Masukkan sedikit air dan reneh lagi hingga sambal masak.  
  9. Sambal semakin sedap jika di reneh lama di atas dapur.

Hidangan Nasi Lemak
Sambal
Ikan bilis goreng
Kacang tanah goreng
Telur Rebus
Timun
Ayam Goreng

Sambal Nasi Lemak boleh di gunakan untuk membuat lain-lain sambal seperti sambal sotong, kerang, udang, telur rebus atau ayam yang telah di goreng.

Ambil beberapa senduk sambal, panaskan semula dan tambah hirisan bawang besar.  Tumis sehingga udang, sotong, telur atau kerang sehingga masak.  Sesuaikan rasanya.

Untuk sambal ayam, hati atau paru, gaul dulu dengan sedikit garam kunyit dan goreng.   Ambil beberapa senduk sambal, tambah sos cili, sos tomato dan bawang besar.  Sesuaikan mengikut selera.

Nasi Lemak Utara


Nasi Lemak Utara shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;