Gulai Ikan Tongkol
Bahan-bahan
1 1/2 kg ikan tongkol -direbus dengan asam keping, garam dan 1/2 keping gula melaka
1 kg santan segar
10 biji cili kering (buang biji, rendam air panas dan toskan)
10 ulas bawang merah
1 ulas bawag putih
1 inci lengkuas
1 inci halia
1 inci kunyit
3 sudu rempah nasi dagang/rempah gulai cap ros (jika tiada guna serbuk kari ikan pun boleh)
1 keping gula melaka
Asam keping
Sedikit kerisik jika suka
Garam secukup rasa
Serbuk perasa
Cili api hijau utk hiasan
Cara-cara:
- Kisar cili kering,bawang, halia, lengkuas dan kunyit hingga halus.
- Masak santan hingga pecah minyak. Masukkan bahan kisar bersama air secukupnya.
- Bancuh rempah dengan sedikit air dan masukkan kedalam periuk bersama gula melaka dan kerisik.
- Masak hingga mendidih, perasakan dengan garam secukupnya.
- Masukkan ikan tongkol yang direbus tadi. Apabila hampir diangkat masukkan cili api hijau sebagai hiasan.
Gulai Ikan Tongkol
Gulai Ikan Tongkol shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi