20 Jan 2019 0 comments

Samperit Telur Masin / Salted Egg Yolk Samperit

Samperit Telur Masin / Salted Egg Yolk Samperit -

Samperit Telur Masin / Salted Egg Yolk Samperit
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan :
25gm Nurell Salted Egg Paste (1 sudu makan)
125 gm mentega tawar
65 gm gula aising
125 gm tepung kentang atau tepung jagung
80 gm tepung gandum
20 gm susu tepung
Sedikit bijan hitam untuk hiasan

Cara-cara :
Putar mentega dan gula dengan senduk kayu hingga sebati.
Masukkan pes telur masin dan kacau rata.
Masukkan tepung kentang, tepung gandum dan susu tepung.
Gaul rata hingga menjadi doh yang lembut.
Tekan dengan nozzle bergerigi atau nozzle samperit.

Susun di atas dulang yang di alas baking paper.
Tabur dengan bijan hitam sebagai hiasan.
Selepas di susun dalam dulang, rehatkan selama 20 minit di bawah kipas hingga keras.
Ini untuk mengekalkan bentuknya supaya tidak kembang.

Bakar pada suhu 150C di rak bawah selama 10 minit dan alihkan ke rak atas dan bakar selama 10 minit hingga masak.

Samperit Telur Masin / Salted Egg Yolk Samperit


Samperit Telur Masin / Salted Egg Yolk Samperit shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
19 Jan 2019 0 comments

Ondeh Ondeh Ubikayu

Ondeh Ondeh Ubikayu -

Ondeh-Ondeh Ubikayu
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan :
500 gm ubikayu parut
1/4 sudu teh garam halus
2 keping gula Melaka, potong dadu kecil
Pewarna dan perisa yang di sukai

Kelapa parut + garam halus, dikukus sebentar

Cara-cara :
Tapis parutan ubikayu di dalam penyejat.
Buang air tapisan yang jernih dan ambil pati mendapannya.
Campur bersama ubikayu dan secubit garam.
Gaul rata dan bahagikan kepada 3 atau 4 bahagian.
Campur pewarna dan perisa yang di sukai.
Panaskan pengukus, alas dengan daun pisang.

Ambil adonan sebesar ibu jari, masukkan potongan gula melaka.
Bulatkan dan susun di atas pengukus.
Kukus selama 15-20 minit hingga masak.
Angkat dan gaulkan dengan kelapa parut.

Sedia di hidangkan.

Ondeh Ondeh Ubikayu


Ondeh Ondeh Ubikayu shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;