30 Jan 2019 0 comments

Kuih Qasidah

Kuih Qasidah -

Kuih Qasidah
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan :
10 ulas bawang merah, mayang
minyak untuk menggoreng

Goreng bawang hingga keperangan, angkat dan toskan.
Ketepikan 1 sudu besar minyak bawang untuk adunan

Adunan Tepung :
2 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung kastard
1 cawan santan pekat segar
1 1/2 cawan air
1/2 cawan gula pasir
2 biji telur B
1/2 sudu kecil garam
2 helai daun pandan
1 sudu besar minyak gorengan bawang
2 sudu besar minyak sapi
Sedikit pewarna kuning

Daun pisang, potong kecil untuk alas kuih
Penyepit

Cara-cara :
  1. Gaul rata semua bahan kecuali daun pandan dan minyak sapi.
  2. Tapis ke dalam kuali non-stick dan masukkan daun pandan.
  3. Masak dengan api perlahan dan sentiasa kacau hingga adunan berketul dan mula pekat.
  4. Masukkan minyak sapi dan kacau lagi sehingga adunan tidak melekat di kuali.
  5. Biarkan adunan suam, ambil sedikit adunan 30gm dan bentuknya bulat.
  6. Untuk membuat kelopak bunga, sepit mulai dari bawah hingga ke atas menggunakan penyepit.
  7. Susun di atas alas daun pisang dan tabur dengan bawang goreng dan renjisan minyak bawang.


Kuih Qasidah


Kuih Qasidah shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
25 Jan 2019 0 comments

Tart Nutella

Tart Nutella -

Tart Nutella
Resipi by Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
125 gm mentega
40 gm gula perang halus
1 sudu kecil esen vanila
200 gm tepung gandum
1 sudu besar tepung jagung
40 gm serbuk badam
1 botol Nutella 350 gm

Cara-cara :

  1. Pukul mentega, esen vanila dan gula dengan senduk kayu hingga sebati.
  2. Masukkan tepung dan serbuk badam.
  3. Gaul hingga menjadi doh yang lembut.
  4. Rehatkan selama 15 minit.
  5. Canai dan terap dengan acuan tart.
  6. Bakar pada suhu 150C di rak bawah selama 15 minit.
  7. Keluarkan dari oven dan biarkan sejuk.
  8. Setelah sejuk, paipkan nutella ke atas biskut.
  9. Bakar semula di rak atas selama 15 minit hingga nutella set.


Tart Nutella


Tart Nutella shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;