Kuih Qasidah
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Bahan-bahan :
10 ulas bawang merah, mayang
minyak untuk menggoreng
Goreng bawang hingga keperangan, angkat dan toskan.
Ketepikan 1 sudu besar minyak bawang untuk adunan
Adunan Tepung :
2 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung kastard
1 cawan santan pekat segar
1 1/2 cawan air
1/2 cawan gula pasir
2 biji telur B
1/2 sudu kecil garam
2 helai daun pandan
1 sudu besar minyak gorengan bawang
2 sudu besar minyak sapi
Sedikit pewarna kuning
Daun pisang, potong kecil untuk alas kuih
Penyepit
Cara-cara :
- Gaul rata semua bahan kecuali daun pandan dan minyak sapi.
- Tapis ke dalam kuali non-stick dan masukkan daun pandan.
- Masak dengan api perlahan dan sentiasa kacau hingga adunan berketul dan mula pekat.
- Masukkan minyak sapi dan kacau lagi sehingga adunan tidak melekat di kuali.
- Biarkan adunan suam, ambil sedikit adunan 30gm dan bentuknya bulat.
- Untuk membuat kelopak bunga, sepit mulai dari bawah hingga ke atas menggunakan penyepit.
- Susun di atas alas daun pisang dan tabur dengan bawang goreng dan renjisan minyak bawang.
Kuih Qasidah
Kuih Qasidah shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
0 comments:
Post a Comment