11 Jan 2019

Mini Swirl Pavlova

Mini Swirl Pavlova -

Mini Swirl Pavlova
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan :
4 biji putih telur (180ml) suhu bilik
180 gm gula kaster
1 sudu teh cuka
1 sudu makan rata tepung jagung
1 sudu teh serbuk vanila atau esen vanilla

Peralatan : Baking paper, Nozzle 1 M dan piping bag
Potongan buahan segar, kiwi, strawberry, blueberry, manga atau buah yang masam manis

Cara-cara :
  1. Panaskan oven pada suhu 120C.
  2. Asingkan kuning dari putih telur, pastikan tiada kuning telur termasuk dalam putih telur.
  3. Putar putih telur di dalam mangkuk yang bersih dengan kelajuan perlahan hingga berbuih.
  4. Kemudian tukar kepada kelajuan sederhana dan putar hingga putih telur berbuih dengan banyak.
  5. Masukkan gula sedikit demi sedikit, kemudian putar dengan kelajuan tinggi hingga kental, bertanduk dan berkilat.  Jangan overbeat, pukul jangan melebihi 10 minit.
  6. Masukkan cuka dan esen vanillla. Putar sebentar dan masukkan tepung jagung.
  7. Putar sebentar saja sehingga tepung jagung bergaul rata.
  8. Masukkan meringue ke dalam piping bag dengan muncung nozzle 1 M.
  9. Pipe bentuk swirl ke atas loyang yang di alas baking paper.
  10. Masukkan ke dalam oven di rak tengah dan bakar selama 40-50 minit api atas dan bawah.
  11. Tutup api, biarkan pavlova di dalam oven dengan pintu tertutup selama 15 minit.
  12. Setelah sejuk, letakkan topping fresh cream dan tabur dengan hirisan buah-buahan.


Nota :
Untuk pavlova yang bersaiz besar, lukis bulatan saiz 6 atau 8 in, tuang dan ratakan meringue.
Tempoh bakar untuk pavlova saiz 6 atau 8 lebih kurang 1 jam 15 minit, setelah di bakar biarkan selama 20 minit di dalam oven.
Guna telur segar pada suhu bilik.
Tempoh bakar bergantung pada saiz pavlova.

Topping Cream :
1 cawan non dairy fresh cream
1 sudu kecil esen vanilla

Putar dengan kelajuan tinggi hingga kental.
Letak di atas pavlova dan tabur dengan hirisan buah-buahan.

Mini Swirl Pavlova


Mini Swirl Pavlova shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi

0 comments:

Post a Comment

 
;