Mini Swirl Pavlova
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Bahan-bahan :
4 biji putih telur (180ml) suhu bilik
180 gm gula kaster
1 sudu teh cuka
1 sudu makan rata tepung jagung
1 sudu teh serbuk vanila atau esen vanilla
Peralatan : Baking paper, Nozzle 1 M dan piping bag
Potongan buahan segar, kiwi, strawberry, blueberry, manga atau buah yang masam manis
Cara-cara :
- Panaskan oven pada suhu 120C.
- Asingkan kuning dari putih telur, pastikan tiada kuning telur termasuk dalam putih telur.
- Putar putih telur di dalam mangkuk yang bersih dengan kelajuan perlahan hingga berbuih.
- Kemudian tukar kepada kelajuan sederhana dan putar hingga putih telur berbuih dengan banyak.
- Masukkan gula sedikit demi sedikit, kemudian putar dengan kelajuan tinggi hingga kental, bertanduk dan berkilat. Jangan overbeat, pukul jangan melebihi 10 minit.
- Masukkan cuka dan esen vanillla. Putar sebentar dan masukkan tepung jagung.
- Putar sebentar saja sehingga tepung jagung bergaul rata.
- Masukkan meringue ke dalam piping bag dengan muncung nozzle 1 M.
- Pipe bentuk swirl ke atas loyang yang di alas baking paper.
- Masukkan ke dalam oven di rak tengah dan bakar selama 40-50 minit api atas dan bawah.
- Tutup api, biarkan pavlova di dalam oven dengan pintu tertutup selama 15 minit.
- Setelah sejuk, letakkan topping fresh cream dan tabur dengan hirisan buah-buahan.
Nota :
Untuk pavlova yang bersaiz besar, lukis bulatan saiz 6 atau 8 in, tuang dan ratakan meringue.
Tempoh bakar untuk pavlova saiz 6 atau 8 lebih kurang 1 jam 15 minit, setelah di bakar biarkan selama 20 minit di dalam oven.
Guna telur segar pada suhu bilik.
Tempoh bakar bergantung pada saiz pavlova.
Topping Cream :
1 cawan non dairy fresh cream
1 sudu kecil esen vanilla
Putar dengan kelajuan tinggi hingga kental.
Letak di atas pavlova dan tabur dengan hirisan buah-buahan.
Mini Swirl Pavlova
Mini Swirl Pavlova shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
0 comments:
Post a Comment