14 Feb 2019 0 comments

Kerepek Bayam Rangup

Kerepek Bayam Rangup -

Kerepek Bayam Rangup
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
1 ikat bayam (daun lebar)
1 1/4 cawan tepung beras
3 sudu besar tepung ubi
1 cawan air

Bahan Tumbuk Halus
2 ulas bawang putih
1 sudu besar jintan halus
1/2 sudu besar biji ketumbar
1 sudu kecil serbuk cili
1 sudu kecil serbuk kunyit
1/2 sudu teh garam
1 sudu besar air kapur

Cara-cara :
  1. Cuci daun bayam dan keringkan di atas tisu dapur,
  2. Campur tepung dan air bersama bahan tumbuk, gaul rata.
  3. Adunan tidak terlalu pekat atau cair (seperti adunan rempeyek)
  4. Celup daun bayam ke dalam adunan dan goreng dalam minyak yang betul-betul panas.
  5. Jangan goreng terlalu banyak dalam satu masa, cukup 3-4 keping setiap gorengan.
  6. Apabila garing, angkat dan toskan.
  7. Simpan di dalam bekas kedap udara.

Kerepek Bayam Rangup


Kerepek Bayam Rangup shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
13 Feb 2019 0 comments

Nasi Goreng Daun Selasih Ala Thai

Nasi Goreng Daun Selasih Ala Thai -

Nasi Goreng Daun Selasih Ala Thai
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
4 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
4 tangkai cili padi atau ikut kepedasan sesuai
1/4 sudu teh garam
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap manis
1 sudu besar kicap cair
1 sudu besar sos ikan
1 biji telur
200 gm udang / sotong, buang kulit, cuci
3 cawan nasi sejuk
1 cawan daun selasih thai (thai basil)
Minyak untuk menumis

Hidangan :
Hirisan cili merah, timun, limau nipis dan telur mata

Cara-cara :

  1. Tumbuk bawang, cili dan garam hingga lumat.
  2. Panaskan minyak secukupnya, tumis bahan tumbuk hingga wangi.
  3. Masukkan udang dan sotong, masak sebentar hingga udang kemerahan.
  4. Pecahkan telur, biarkan sebentar hingga telur masak dan gaul rata.
  5. Masukkan nasi dan leraikan sambil di goreng.
  6. Tambah sos tiram, kicap dan sos ikan, gaul rata.
  7. Akhir sekali masukkan daun selasih, gaul dan sedia di hidang.


Nasi Goreng Daun Selasih Ala Thai






Nasi Goreng Daun Selasih Ala Thai shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;