19 Feb 2019 0 comments

Telur Masak Kicap

Telur Masak Kicap -

Telur Masak Kicap
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
6 biji telur grade D atau E
1 labu bawang bombay, hiris
3 ulas bawang putih, ketuk
1 tangkai cili merah dan hijau atau capsicum, hiris
1 sudu besar sos tiram
1/4 cawan kicap lemak manis
1 sudu besar air asam jawa
1 biji tomato, belah 6
Hirisan daun sup untuk taburan
Sedikit air
Minyak untuk menumis

Cara-cara :
Goreng telur separuh masak, toskan dan masukkan ke dalam pinggan.
Panaskan sedikit minyak, tumis bawang hingga naik bau.
Masukkan kicap, sos tiram dan sedikit air.
Apabila mendidih, masukkan air asam jawa dan hirisan cili.
Akhir sekali masukkan tomato, kacau rata dan tuang ke atas telur.

Tips Menggoreng Telur Mata :
Kredit :  Petua dari Wan Luqman (MAHI)

1.  Guna kuali kecil sedikit lengkuknya. putih telur akan membaluti telur kuning dan tidak merebak mengikut saiz kuali .
2,  Minyak kena lebih supaya telur tenggelam dan masak rata.
3.  Pecahkan telur dalam mangkuk kecil dahulu, baru di tuang ke kuali.
4.  Pastikan bahagian tepi telur garing dahulu sebelum di angkat.
5.  Tos dengan sudip berlubang untuk mengeluarkan lebihan minyak.
6,  Guna telur saiz D ataupun E untuk mendapatkan gorengan telur yang cantik.
Telur Masak Kicap





Telur Masak Kicap shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
0 comments

Muffin Bayam Putih Telur

Muffin Bayam Putih Telur -

Muffin Bayam Putih Telur
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan (6 biji)
2 cawan putih telur
1 cawan daun bayam
12 biji tomato cherry, potong 4
sedikit garam dan serbuk lada putih

Acuan muffin di gris mentega

Cara-cara :
Kocok ringan putih telur, garam dan serbuk lada putih.
Masukkan beberapa keping daun bayam ke dalam acuan muffin.
Tekan sedikit dan masukkan potongan tomato.
Tuang putih telur hingga penuh.
Bakar pada suhu 180C selama 15 minit atau sehingga masak.

Muffin Bayam Putih Telur


Muffin Bayam Putih Telur shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;