26 Feb 2019 0 comments

Pulut Gadong

Pulut Gadong -

Pulut Gadong

By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
1 cawan beras pulut
3 cawan ubi gadong
2 helai daun pandan, potong pendek
1 keping gula melaka, racik halus atau gula pasir
1 cawan kelapa parut putih + sedikit garam
Cara-cara :
  1. Cuci dan rendam beras pulut selama 1 jam.
  2. Cuci ubi gadong dengan garam, ramas-ramas dan bilas.
  3. Masukkan ke dalam pengukus ubi dan beras pulut bersebelahan.
  4. Kukus selama 20 minit, Angkat dan renjiskan air pada ubi dan pulut dan gaul rata.
  5. Kukus lagi selama 25 minit hingga masak.
  6. Angkat, gaulkan ubi, pulut dan kelapa.

Nota :
Untuk pulut manis, gaulkan pulut dan gula melaka ketika masih panas hingga rata sebelum di gaul bersama ubi dan kelapa.

Pulut Gadong juga enak di makan dengan ikan kering dan ayam goreng.
Pulut Gadong


Pulut Gadong shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
0 comments

Jus Timun, Nanas, Celery dan Halia

Jus Timun, Nanas, Celery dan Halia -

Jus Timun, Nanas, Celery dan Halia
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
Air mineral
Timun
Nanas
Celery
Halia muda

Cara-cara :
Potong kecil buah dan sayuran, masukkan ke dalam blender bersama air.
Kisar hingga halus,
Sesuai menghilang panas badan dan membuang angin.

Jus Timun, Nanas, Celery dan Halia


Jus Timun, Nanas, Celery dan Halia shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;