22 Mar 2019 0 comments

Pajeri Nanas

Pajeri Nanas -

Pajeri  Nanas
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan 
1/2 biji nanas, potong saiz makan
2 cawan santan pekat
2 sudu besar kerisik
3 sudu besar rempah pajeri / serbuk kari daging
1/2 keping gula melaka - cincang
garam secukup rasa

Bahan Tumis
3 ulas bawang merah - hiris
1 ulas bawang putih - hiris
3 hiris halia - hiris halus
Rempah 4 sekawan (1 batang kulit kayu manis, 3 kuntum bunga cengkih,3 biji buah pelaga, 2 kuntum bunga lawang)
Minyak untuk menumis

Bahan Kisar Halus
2 labu bawang merah Bombay
2 ulas bawang putih
3 hiris halia
2 sudu besar cili kisar

Penyediaan :
  1. Panaskan minyak tumis hirisan bawang merah, bawang putih dan halia hingga wangi.
  2. Masukkan rempah 4 sekawan dan tumis sebentar.
  3. Masukkan bahan kisar dan rempah kari, tumis hingga pecah minyak.
  4. Masukkan kerisek dan santan, kacau rata.
  5. Masukkan nanas dan perasakan dengan garam dan gula melaka.
  6. Reneh hingga kuah hampir pekat.


Pajeri Nanas


Pajeri Nanas shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
20 Mar 2019 0 comments

Daging Paprik

Daging Paprik -

Daging Paprik
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan bahan
300 gm daging lembu, hiris nipis
2 ulas bawang putih (diketuk)
2 sudu besar cili kisar
3 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos tiram
Sedikit air
Minyak untuk menumis

Sayuran - Potong Kasar
1/2 batang lobak merah
4 batang putik jagung
4 batang kacang peas
1/2 lada benggala merah
1/2 bunga kobis
1 labu bawang besar
3 helai daun limau purut

Cara-cara :
  1. Daging di hiris nipis dan di rebus hingga masak.  Ketepikan.
  2. Panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih dan cili kisar hingga naik bau.
  3. Masukkan daging dan gaul sebati
  4. Masukkan sos cili, sos tiram dan sos tomato.
  5. Tambah sedikit air dan masukkan sayuran yang keras dahulu, carrot dan bunga kubis.
  6. Apabila telah lembut, masukkan daun limau purut dan sayuran lain.
  7. Tambah sedikit air jika pekat, sedikit garam dan masak hingga sayuran lembut.


Daging Paprik


Daging Paprik shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;