Pajeri Nanas
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Bahan-bahan
1/2 biji nanas, potong saiz makan
2 cawan santan pekat
2 sudu besar kerisik
3 sudu besar rempah pajeri / serbuk kari daging
1/2 keping gula melaka - cincang
garam secukup rasa
Bahan Tumis
3 ulas bawang merah - hiris
1 ulas bawang putih - hiris
3 hiris halia - hiris halus
Rempah 4 sekawan (1 batang kulit kayu manis, 3 kuntum bunga cengkih,3 biji buah pelaga, 2 kuntum bunga lawang)
Minyak untuk menumis
Bahan Kisar Halus
2 labu bawang merah Bombay
2 ulas bawang putih
3 hiris halia
2 sudu besar cili kisar
Penyediaan :
- Panaskan minyak tumis hirisan bawang merah, bawang putih dan halia hingga wangi.
- Masukkan rempah 4 sekawan dan tumis sebentar.
- Masukkan bahan kisar dan rempah kari, tumis hingga pecah minyak.
- Masukkan kerisek dan santan, kacau rata.
- Masukkan nanas dan perasakan dengan garam dan gula melaka.
- Reneh hingga kuah hampir pekat.
Pajeri Nanas
Pajeri Nanas shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi