By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Bahan-bahan
1 tin kecil kacang panggang Ayam Brand
1/2 cawan bawang besar cincang
1/2 cawan celery cincang
2 sudu besar bawang putih cincang
1 sudu kecil garam
1 sudu besar gula
1/2 sudu kecil baking soda
1/2 sudu kecil serbuk lada putih
2 sudu besar pes tomato
2 cawan tomato segar cincang
4 cawan stok sayur atau air
1 sudu besar minyak zaitun
Daun selasih jika suka
Cara-cara :
- Panaskan minyak, tumis bawang, bawang putih dan celery hingga naik bau.
- Masukkan tomato cincang, masak hingga layu.
- Tambahkan stok sayur, baking soda, serbuk lada putih, gula dan garam secukupnya.
- Masukkan kacang panggang dan reneh selama 15 minit.
- Tutup api dan kisar sup hingga halus.
- Apabila sejuk, tabur dengan daun selasih.
- Enak di makan begitu saja atau di cicah roti.
Sup Tomato Kacang Panggang
Sup Tomato Kacang Panggang shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi