8 Apr 2019 0 comments

Ikan Percik Bawal Hitam

Ikan Percik Bawal Hitam -

Ikan Percik Bawal Hitam
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
2 ekor bawal hitam
1 keping asam gelugor
2 cawan santan pekat
1 sudu makan tepung gandum, larutkan dengan sedikit air
garam dan gula secukup rasa

Bahan Kisar Halus
1/2 inci kunyit hidup
1/2 in halia
2 hiris lengkuas
2 batang serai
8 ulas bawang merah
2 sudu besar cili kisar

Cara-cara :
  1. Cuci ikan, kelar dan lumur sedikit garam dan kunyit.
  2. Lumur dengan minyak dan panggang setengah masak.
  3. Jerang santan bersama bahan kisar hingga mendidih.
  4. Masukkan asam keping, perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
  5. Akhir sekali tuang bancuhan tepung gandum dan masak hingga kuah agak pekat.
  6. Renjiskan kuah pada ikan, panggang semula hingga masak.
  7. Tuang kuah selebihnya pada ikan dan hidangkan.


Ikan Percik Bawal Hitam


Ikan Percik Bawal Hitam shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
0 comments

Solok Peria

Solok Peria -

Solok Peria
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan:
2 biji buah peria sedang (hijau atau putih)
1 cawan kelapa parut muda
1 cawan santan pekat
2 ekor ikan sardin, ambil isinya
3 ulas bawang merah
1/2 sudu kecil lada hitam
2 hiris halia
1 biji telur ayam kecil, kocok ringan
Gula dan garam

Cara-cara :
  1. Peria di potong bulat 1/2 in tebal, buang bijinya.
  2. Rendam potongan peria dalam air garam selama 15 minit untuk kurangkan rasa pahitnya.
  3. Tumbuk bawang, lada hitam, halia bersama gula dan garam secukupnya.
  4. Masukkan isi ikan, tumbuk rata, kemudian kelapa parut.
  5. Tumbuk dan gaulkan bersama sedikit bancuhan telur (guna 1/2 bancuhan telur).
  6. Sumbat dalam potongan peria.
  7. Susun dalam kuali, tuang santan separuh dari paras peria.
  8. Tabur secubit garam dan gula di atasnya.
  9. Tutup kuali dan masak dengan api perlahan hingga santan hampir kering.

Solok Peria


Solok Peria shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
 
;