30 Jun 2019 0 comments

Mac & Cheese Hipster Burger

Mac & Cheese Hipster Burger -

Mac & Cheese Hipster Burger
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
200 gm elbow macaroni
2 sudu besar mentega
2 sudu besar tepung gandum
1/2 sudu teh garam
serbuk lada hitam untuk perasa
2 cawan susu cair
2 cawan parutan keju mozzarella
1/4 cawan parutan keju cheddar

Bahan Batter
1 cawan tepung beras
1 sudu besar tepung gandum
1 cawan air
1/2 sudu teh garam

Bahan Salutan
4 cawan cornflakes di ramas kasar

Bahan Burger
4 keping daging burger, perap sos BBQ
4 kepingan keju cheddar
2 biji tomato, hiris nipis
Daun salad
Kobis ungu, hiris halus

Cara-cara :
Didihkan air, masukkan sedikit garam dan rebus macaroni hingga lembut.
Angkat dan toskan, gaul sedikit minyak supaya tidak melekat.  Ketepikan,
Cairkan mentega di dalam periuk, masukkan tepung gandum, garam dan serbuk lada hitam.
Tuang susu cair dan kacau rata.
Masukkan parutan mozzarella dan cheddar, kacau hingga keju cair.

Masukkan macaroni dan gaul hingga bersalut rata.  Biarkan sejuk.
Setelah itu masukkan macaroni ke dalam acuan bulat, tekan padat.
Keluarkan dari acuan dan simpan di dalam peti sejuk hingga keju mengeras.
Satukan bahan batter, adunan tidak terlalu pekat atau cair.
Celup burger macaroni ke dalam batter dan gulingkan ke atas bahan salutan.
Panaskan minyak dan goreng terendam hingga kekuningan.

Angkat dan toskan.  Ketepikan dulu.

Panggang daging burger hingga masak.
Lapis macaroni dengan salad, tomato dan kobis.
Letak daging burger di atasnya bersama kepingan keju cheddar.

Lapis atasnya dengan satu lagi macaroni.
Sedia di hidang gaya hipster.

Mac & Cheese Hipster Burger






Mac & Cheese Hipster Burger shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
26 Jun 2019 0 comments

Yorkshire Pudding

Yorkshire Pudding -

Yorkshire Pudding
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
4 biji telur A
180 gm tepung gandum
1 sudu besar tepung jagung
200 ml susu cair
1/4 sudu teh garam
Minyak masak

Acuan muffin - menghasilkan 8 biji

Penyediaan :
Panaskan oven pada suhu 200C.
Pukul telur hingga kembang dan berbuih.
Masukkan susu dan garam, kacau sebati.
Masukkan tepung yang di ayak dan gaul rata.
Masukkan ke dalam jug kecil supaya senang menuang.
Atau satukan semua ke dalam pengisar dan kisar halus.
Gris acuan dengan minyak dan masukkan 1 sudu kecil minyak setiap lubang acuan.
Panaskan sehingga minyak betul2 panas.
Keluarkan dari oven dan tuang adunan hingga penuh.
Bakar selama 20 minit atau sehingga kembang dan keperangan.
Sedia di makan bersama inti tuna, daging atau ayam.

Inti Tuna Mayonis
1 tin Tuna/Mackerel/Sardine Ayambrand, buang airnya
2 sudu besar bawang besar cincang
1 sudu besar cili merah cincang
1/2 batang timun, buang biji dan potong kiub
1 sudu besar mayonis
1 sudu kecil serbuk lada sulah
secubit garam
1 sudu besar perahan jus limau nipis

Gaulkan isi tuna dan semua bahan hingga rata dan hidang bersama yorkshire pudding.

Yorkshire Pudding


Yorkshire Pudding shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
 
;