25 Jul 2019 0 comments

Jelly Cocktail

Jelly Cocktail -

Jelly Cocktail
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Agar-agar Santan
50 gm (1 packet serbuk santan)
600 ml air (3 cawan)
75 gm gula pasir (1/3 cawan)
2 1/2 sudu kecil serbuk agar-agar
1 sudu kecil serbuk jelly (Nutrijell/Konnyaku)

Agar-agar Jernih
600 ml air (3 cawan)
60 gm gula pasir (1/4 cawan)
2 sudu kecil serbuk agar-agar
1 sudu kecil serbuk jelly

Potongan buahan, kiwi, strawberry, manga, anggur
2 Acuan Jelly 6 in

Cara-cara :


  1. Satukan bahan agar-agar santan di dalam periuk.
  2. Kacau hingga larut dan masak hingga mendidih.
  3. Tuang ke dalam satu acuan hingga penuh.
  4. Simpan di dalam petisejuk hingga beku.
  5. Keluarkan dari acuan dan potong 12 kepingan.
  6. Susun 6 kepingan pada setiap acuan, berselang.
  7. Bahagian yang kosong isikan dengan potongan buah-buahan.
  8. Satukan bahan agar-agar jernih di dalam periuk.
  9. Masak hingga mendidih.
  10. Setelah wapnya hilang, tuang ke dalam acuan berisi buahan hingga penuh.
  11. Simpan di dalam peti sejuk sehingga beku.


Jelly Cocktail


Jelly Cocktail shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
23 Jul 2019 0 comments

Kuah Rojak Mudah

Kuah Rojak Mudah -

Kuah Rojak Mudah
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan :
1/2 botol kicap lemak manis
1/2 botol sos cili
5 sudu besar sos tiram
1 sudu besar serbuk belacan
6 tangkai cili kering
3 cili padi, jika suka, potong kecil
1/4 cawan tepung jagung
1 cawan gula merah
2 cawan gula pasir
4 sudu besar bijan - goreng tanpa minyak
1 cawan kacang tanah (goreng dan tumbuk kasar)

Cara-cara :

  1. Rebus cili kering dan kisar dengan belacan hingga halus.
  2. Masukkan ke dalam periuk bersama kicap, sos cili, gula merah dan gula pasir.
  3. Kacau di atas api perlahan hingga larut.
  4. Bancuh tepung jagung dengan sedikit air, tuang ke dalam kuah.
  5. Kacau hingga mendidih dan kuah hampir pekat.
  6. Akhir sekali, masukkan kacang tanah dan bijan.
  7. Hidang bersama buahan rojak.


Kuah Rojak Mudah


Kuah Rojak Mudah shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
 
;