9 Aug 2019 0 comments

Biskut Butterscoth Chocolate Chips

Biskut Butterscoth Chocolate Chips -

Biskut Butterscoth Chocolate Chips 
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan A
250 gram mentega
220 gula perang (1 1/4 cawan)
1 sudu kecil esen vanilla / butter vani1la
1 biji telur

Bahan B
350 gm tepung gandum (2 1/2 cawan)
70 gm tepung jagung (1/2 cawan)
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bikarbonat
50 ml minyak masak (6 sudu besar)

Bahan C
150 gm butterscoth chocolate chips (1 cawan)
150 gm chocolate chips (1 cawan)

Cara-cara :

  1. Sebatikan bahan A dengan senduk kayu hingga berkrim.
  2. Masukkan bahan B dan kacau menjadi doh yang lembut,
  3. Masukkan bahan C, gaul rata.  Doh agak lembik.
  4. Rehatkan adunan selama 30 minit di dalam peti sejuk.
  5. Masukkan adunan ke dalam piping bag dengan muncung nozzle bulat.
  6. Picit ke atas dulang yang di alas baking paper.
  7. Jarakkan biskut untuk mengembang.
  8. Bakar selama 20 minit suhu 150C api atas bawah.
  9. Biarkan di atas redai sehingga biskut keras.
  10. Simpan dalam bekas kedap udara.


Biskut Butterscoth Chocolate Chips


Biskut Butterscoth Chocolate Chips shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
6 Aug 2019 0 comments

Lamb Chop Blackpepper Sos

Lamb Chop Blackpepper Sos -

Lamb Chop Blackpepper Sos
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan Perapan
6 kepingan daging kambing
4 ulas bawang putih
4 ulas bawang merah
3 sudu besar madu
4 sudu besar Sos tiram
2 sudu besar lada hitam kisar
1/2 sudu kecil serbuk Jintan manis
1/2 sudu kecil serbuk jintan putih
1/2 sudu kecil serbuk ketumbar
1/4 sudu kecil serbuk kunyit
2 sudu besar kicap cair

Cara menyediakannya
  1. Tumbuk atau kisar bawang putih dan bawang merah hingga halus.
  2. Satukan bersama bahan-bahan lain dan gaul rata dengan kepingan daging.
  3. Perap sekurangnya 4 jam atau semalaman di dalam petisejuk.
  4. Panggang dengan pemanggang letrik, kuali leper atau atas arang.

Bahan Sos Blackpepper
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
4 sudu besar lada hitam
1/4 sudu kecil serbuk Jintan manis
1/4 sudu kecil serbuk kunyit
1/4 sudu kecil serbuk jintan putih
1/4 sudu kecil serbuk ketumbar
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos tomato
1/2 sudu besar kicap pekat
2 sudu besar gula perang
1 sudu besar tepung ubi, bancuh sedikit air
1 cawan air

Penyediaan :
  1. Tumbuk atau kisar bawang merah, putih dan lada hitam hingga halus.
  2. Masukkan ke dalam periuk bersama air, rempah, sos tomato, kicap dan gula.
  3. Masak hingga mendidih, pekatkan dengan larutan tepung ubi.
  4. Tuang sos ke atas kepingan daging bakar, hidang bersama sayur, salad atau kentang putar.


Lamb Chop Blackpepper Sos


.

Lamb Chop Blackpepper Sos shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
 
;