16 Oct 2019 0 comments

Wanpaku Sandwich

Wanpaku Sandwich -

Wanpaku Sandwich
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
Roti Sandwich - Roti Massimo lebih tebal
Salad
Hirisan Kobis Ungu
Hirisan Carrot
Hirisan Timun
Hirisan Tomato
Hirisan Avocado
Telur Rebus atau Mata
Daging. Ayam Salai
Fillet Ikan
Tuna/sardin
mayonis untuk sapuan / garlic butter

Plastic Wrap
Aluminium foil

Inti Tuna/Sardin - gaul rata
1 tin kecil tuna
2 sudu besar hirisan bawang
2 sudu kecil jus lemon
1/4 sudu teh garam
1 sudu kecil hirisan daun parsley
1 sudu kecil serbuk lada sulah

Penyediaan :
  1. Sapu mayonis pada roti.
  2. Susun salad di ikuti hirisan tomato, timun, carrot, lobak ungu atau yang di sukai.
  3. Selesai melapis top atasnya dengan salad.
  4. Tutup dengan roti yang di sapu mayonis
  5. Bungkus dengan aluminium foil dan tekan rapi.
  6. Bungkus dengan plastic wrap hingga rapi.
  7. Belah dengan pisau yang tajam.

Wanpaku Sandwich


Wanpaku Sandwich shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
14 Oct 2019 0 comments

Chocolate Banana Cake

Chocolate Banana Cake -

Chocolate Banana Cake
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan Kek Sponge Coklat
250 gm chocolate sponge mix
250 gm telur (5 biji)
60 ml susu segar / air
70 gm minyak jagung
1 sudu besar chocolate emulco

5 biji pisang berangan atau bunga (potong bulat)

Penyediaan :
  1. Alas loyang dengan kertas minyak.
  2. Panaskan oven pada suhu 180C.
  3. Masukkan sponge mix, telur dan susu kedalam mixer.
  4. Putar dengan kelajuan perlahan selama 1 minit.
  5. Tukar kepada kelajuan tinggi dan putar hingga kembang.
  6. Perlahankan mixer dan masukkan minyak jagung
  7. Putar perlahan hingga bergaul rata.
  8. Tuang ke dalam loyang 8in dan ratakan.
  9. Bakar selama 35 - 45 minit atau hingga masak.
  10. Telengkup kan kek di atas redai dan biarkan sejuk.
  11. Potong kek kepada 3 lapisan sama tebal.

Krim Coklat
100 ml susu cair
180 gm coin coklat gelap
1 sudu besar gelatin Halagel, larutkan dengan 40ml air
250g non-dairy whipping cream

Penyediaan :
  1. Panaskan susu secara double boiler, tuang ke atas coin coklat.
  2. Kacau hingga coklat larut, ketepikan hingga sejuk.
  3. Cairkan gelatin secara double boiler,  ketepikan.
  4. Sementara itu putar non dairy cream hingga separuh kembang.
  5. Masukkan sos coklat tadi dan putar hingga kental.
  6. Tuang gelatin dan kaup balik hingga sebati.
  7. Masukkan ke dalam piping bag.

Coklat Ganache
250 gm coin coklat gelap
150 gm dairy whipping cream
20 gm mentega

Penyediaan :
  1. Panaskan cream dan coin coklat secara double boiler.
  2. Kacau hingga coklat cair, masukkan mentega dan kacau hingga larut.
  3. Sejukkan pada suhu bilik sebelum di tuang ke atas kek.
Cara Melapis Kek
  1. Letak sekeping kek di atas papan kek.
  2. Picit cream coklat dan ratakan.
  3. Susun hirisan pisang hingga penuh.
  4. Lapis lagi dengan kepingan kek, cream dan pisang.
  5. Ulangi hingga 3 lapisan.
  6. Setelah siap, ratakan krim coklat seluruh kek.
  7. Simpan di dalam peti sejuk selama 1 jam.
  8. Akhir sekali tuang coklat ganache menutupi kek.
  9. Simpan di dalam peti sejuk sehingga ganache beku.

Chocolate Banana Cake


Chocolate Banana Cake shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
 
;