9 Nov 2019 1 comments

Pulut Ikan Kering

Pulut Ikan Kering -

Pulut Ikan Kering
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
2 cawan beras pulut - direndam
2 helai daun pandan
6 ekor ikan kering goreng
1/2 cawan bawang goreng
1 cawan kelapa parut muda
1/4 sudu teh garam

Penyediaan :
  1. Cuci dan rendam beras pulut sekurangnya 4 jam atau semalaman. 
  2. Kukus bersama daun pandan selama 30 minit hingga masak.
  3. Gaul kelapa dan garam.
  4. Hidangkan pulut bersama kelapa, ikan kering dan bawang goreng.

TIPS :
Untuk melembutkan pulut lebih cepat dan mempercepatkan masa mengukus, rendam beras pulut dengan air mendidih selama 15, toskan dan kukus.

Untuk memasak pulut dengan rice cooker, air dan pulut sukatan 1:1.

*** Untuk Pulut Bunga Telang, rebus 20 kuntum bunga telang, apabila sejuk, ramas dan tapis ambil airnya dan rendam dengan pulut.

Pulut Ikan Kering


Pulut Ikan Kering shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
8 Nov 2019 0 comments

Ketupat Sotong Trengganu

Ketupat Sotong Trengganu -

Ketupat Sotong Trengganu
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-Bahan
6 ekor sotong saiz sederhana atau besar
1/2 cawan beras pulut, cuci, rendam selama 1 jam.
2 cawan santan cair
1 cawan santan pekat atau santan kotak (200 ml)
3 ulas bawang merah - hiris
1 sudu kecil halba
1/2 inci halia - hiris halus
1/2 sudu teh garam
1 sudu kecil gula pasir
1 sudu kecil tepung jagung, larutkan dengan 1 sudu besar air
Lidi kecil

Penyediaan :
  1. Cuci sotong, buang dakwat, kulit, mata dan giginya.
  2. Isikan 1/2 penuh pulut ke dalam perut sotong.
  3. Tutup dengan kepala sotong di atasnya dan cucuk lidi hingga kemas.
  4. Rebus sotong dengan santan cair hingga menjadi tegang dan buncit.
  5. Setelah hampir kering, masukkan santan pekat.
  6. Masukkan halba, halia, bawang hiris, garam dan gula.
  7. Akhir sekali masukkan bancuhan tepung jagung.
  8. Masak hingga kuah hampir pekat.
Ketupat Sotong Trengganu


Ketupat Sotong Trengganu shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
 
;