14 Nov 2019 1 comments

Mi Tiram Yogurt Numee

Mi Tiram Yogurt Numee -

Mi Tiram Yogurt Numee
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-Bahan
1 kg Mi Numee Gardenia
1 cawan daun parsley, cincang
3 tangkai cili hijau
5 ulas bawang putih, cincang
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh gula
5 sudu besar yogurt
 2 sudu besar minyak zaitun
1 sudu besar perahan jus lemon
2 cawan stok ayam
100 gm Tiram

Cara-cara :
  1. Celur Mi Numee Gardenia selama 10 minit.
  2. Kisar daun parsley dan cili hijau.
  3. Panaskan minyak, tumis bawang putih hingga wangi.
  4. Masukkan bahan kisar dan stok ayam.
  5. Masukkan tiram, masak hingga tiram terbuka.
  6. Masukkan yogurt, jus lemon, gula dan garam.
  7. Tuang ke atas Mi Numee.
Mi Tiram Yogurt Numee


Mi Tiram Yogurt Numee shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
10 Nov 2019 1 comments

Pulut Pagi Kacang Merah

Pulut Pagi Kacang Merah -

Pulut Pagi Kacang Merah
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan
500gm beras pulut (direndam semalaman)
2 helai daun pandan
200gm gula melaka
50gm gula pasir
250ml air
1 sudu besar air kapur
1 biji kelapa parut putih + sedikit garam - kukus sebentar

Cara-cara
  1. Satukan gula melaka, gula pasir, air dan air kapur.
  2. Masak bersama daun pandan sehingga agak pekat. 
  3. Angkat dan sejukkan.  Tapis.
  4. Kukus beras pulut dan daun pandan selama 25 minit atau setengah masak. 
  5. Masukkan ke dalam bekas dan gaul rata dengan air gula melaka. 
  6. Biarkan sebentar hingga pulut menyerap air gula.  
  7. Kukus semula sehingga masak.
  8. Hidang bersama kelapa parut dan inti kacang merah.
Inti Kacang Merah
200gm kacang merah - rendam semalaman
500ml air
100gm gula merah
1/8 sudu teh garam

Cara-cara :
  1. Rebus kacang merah hingga hampir empuk.  
  2. Tambahkan sedikit air jika masih keras.  
  3. Reneh hingga air tinggal sedikit di dasar periuk.  
  4. Masukkan gula merah dan secubit garam.  
  5. Tutup periuk dan renehkan dengan api perlahan hingga inti kacang empuk dan kering.

Pulut Pagi Kacang Merah


Pulut Pagi Kacang Merah shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
 
;