29 Nov 2019 0 comments

Puff Pastry Salmon

Puff Pastry Salmon -

Puff Pastry Salmon
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
2 keping puff pastry KAWAN 8in
2 keping isi ikan salmon
1  sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu teh garam
1 sudu teh jus lemon

Filing Keju Bayam
2 sudu besar mentega
2 sudu besar bawang putih cincang
3 sudu besar bawang besar cincang
1 ikat daun bayam, ambil daun sahaja
5 cendawan butang, hiris nipis
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1/3 cawan breadcrumb (serbuk roti)
110 gm cream cheese
1/4 cawan parutan keju Parmesan

Kuning telur untuk sapuan


Penyediaan :
  1. Panaskan oven pada suhu 200C.
  2. Perasakan ikan dengan serbuk lada hitam, garam dan jus lemon.
  3. Cairkan mentega, tumis bawang hingga naik bau.
  4. Masukkan cendawan, masak hingga layu.
  5. Masukkan bayam, garam dan serbuk lada hitam.
  6. Masak hingga bayam lembut.
  7. Tambah breadcrumb, cream cheese, parmesan dan gaul hingga rata.
  8. Angkat dan ketepikan.
  9. Letak ikan salmon di tengah puff pastry, sapu kuning telur di keliling tepi pastry.
  10. Ratakan filing keju di atas ikan, tutup ikan dengan pastry dari kedua belah.
  11. Bungkus rapi dan terbalikan ke atas, bahagian ikan berada di atas.
  12. Sapu rata kuning telur dan buat beberapa kelaran.
  13. Bakar selama 25 minit hingga keperangan.


Puff Pastry Salmon



Puff Pastry Salmon shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
15 Nov 2019 1 comments

Rojak Mi Numee

Rojak Mi Numee -

Rojak Mi Numee
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
1 kg mi Numee, cuci dan celur sebentar, toskan
2 keping tauhu - goreng, potong dadu
4 biji telur rebus - di belah 4
2 biji ubi kentang rebus, potong dadu
Taugeh, celur sebentar
Timun hiris halus
Daun salad - hiris halus

Kuah Rojak
5 biji keledek oren
3 keping kecil gula Thai atau gula melaka
2 sudu kecil garam
8 tangkai cili kering, rendam dan kisar
1 mangkuk air asam jawa
1 1/2 cawan air

Penyediaan :
  1. Rebus keledek hibgga empuk.
  2. Buang kulit dan kisar dengan air hingga halus.
  3. Cili kisar, air asam jawa dan gula melaka di masak hingga mendidih.
  4. Bila gula larut, masukkan keledek kisar.
  5. Tambahkan sedikit air jika pekat.
  6. Masukkan garam dan reneh hingga kuah hampir pekat.
  7. Kuah tidak terlalu cair atau pekat dan rasanya pedas manis.
  8. Hidang bersama mi dan bahan2 yang lain.
Rojak Mi Numee


Rojak Mi Numee shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
 
;