6 Jan 2020 0 comments

Rempeyek Tepung Pulut

Rempeyek Tepung Pulut -

Rempeyek Tepung Pulut
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
125 gm (1 cawan) tepung pulut cap POKOK
125 gm (1 cawan) tepung jagung cap POKOK
10 gm (1 sudu besar) tepung beras
1 biji telur A, kocok ringan
1/2 sudu kecil garam
2 sudu teh gula halus
1 sudu teh serbuk pati ayam
350 ml santan segar
1 sudu besar ikan bilis halus / udang geragau
1 sudu besar jintan manis
1 sudu besar jintan putih
1/2 sudu besar biji ketumbar
1 sudu besar cili flakes jika suka pedas

Extra - 1 cawan santan / air, tambah jika adunan memekat

Taburan
1 cawan kacang tanah
1 cawan ikan bilis, belah 2

Acuan Rempeyek
Minyak untuk Menggoreng

Penyediaan :
  1. Sangai tanpa minyak kacang tanah hingga kulit merekah.
  2. Tak perlu hingga garing.  Ketepikan untuk taburan.
  3. Sangai tanpa minyak, jintan manis, jintan putih dan biji ketumbar hingga ringan.
  4. Masukkan ke dalam pengisar kering bersama udang halus dan kisar kasar.
  5. Satukan semua tepung, bahan kisar, serbuk pati ayam, garam, gula dan serbuk pati ayam.
  6. Masukkan telur dan santan sedikit2 dan kacau hingga menjadi adunan yang cair.
  7. Panaskan minyak, rendam acuan rempeyek hingga panas.
  8. Angkat dan keluarkan semua lebihan minyak pada acuan.
  9. Tuang satu sudu besar (jangan lebih) adunan ke dalam acuan.
  10. Lengangkan adunan hingga merata, tabur dengan ikan bilis dan kacang tanah.
  11. Goreng dengan minyak panas dengan api sederhana.
  12. Apabila rempeyek timbul, balik2 kan, goreng hingga kuning keemasan.
  13. Toskan dan simpan dalam bekas kedap udara.

Tips Membuat Rempeyek Tepung Pulut Yang Rangup
  1. Kacang tanah di sangai untuk memberi kerangupan dan tidak mudah lemau.
  2. Acuan mesti sentiasa di panaskan dalam minyak setiap kali menggoreng.
  3. Buang lebihan minyak dari acuan selepas di panaskan supaya adunan melekat sempurna.
  4. Aduk2 kan adunan setiap kali menggoreng, tambah santan atau air jika memekat.
  5. Adunan di lengangkan di dalam acuan supaya ketebalannya sama.
  6. Goreng dengan minyak panas dengan api sederhana.
  7. Goreng hingga perang keemasan.
  8. Jika warnanya masih ada tompok putih, tanda rempeyek belum cukup masak.

Rempeyek Tepung Pulut



Rempeyek Tepung Pulut shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
4 Jan 2020 0 comments

Kuih Ros Tepung Pulut

Kuih Ros Tepung Pulut -

Kuih Ros Tepung Pulut
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
250 gm tepung pulut cap POKOK (2 1/3 cawan)
250 gm tepung jagung (2 cawan)
150 ml air
150 ml santan segar atau kotak
5 biji telur A
180 gm gula (3/4 cawan)
1/2 cawan bijan putih / hitam

Penyediaan :
  1. Satukan tepung pulut dan tepung jagung di dalam mangkuk besar.
  2. Blender gula dan telur, masukkan ke dalam tepung bersama santan dan air.
  3. Whisk hingga sebati dan tapis ke dalam mangkuk.
  4. Tabur adunan dengan bijan.
  5. Panaskan acuan di dalam minyak yang telah di panaskan.
  6. Angkat, buang lebihan minyak pada acuan.
  7. Celup ke dalam adunan, goyang dan buang lebihan adunan.
  8. Celup ke dalam minyak panas, goyangkan acuan.
  9. Lepaskan adunan dari acuan, masak dengan api sederhana.
  10. Angkat dan toskan, simpan dalam bekas kedap udara.
Nota :
Untuk adunan berwarna, bahagikan adunan dan titis pewarna.
Untuk adunan marble, campurkan 2,3 sudu warna dalam satu mangkuk.

Kuih Ros Tepung Pulut 


Kuih Ros Tepung Pulut shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
 
;