3 Feb 2020 0 comments

Sambal Tahun Kulit Lembu

Sambal Tahun Kulit Lembu -

Sambal Tahun Kulit Lembu
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
500 gm kulit lembu siap proses
1/2 cawan cili padi, tumbuk kasar
2 inci lengkuas muda, hiris nipis
1 asam keping
3 cawan air
2 cawan santan pekat
1 cawan terung pipit, jika suka
2 sudu kecil garam

Bahan Kisar
1/2 cawan udang kering
10 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih

Penyediaan :
  1. Tumis bahan kisar hingga naik bau.
  2. Masukan lengkuas dan kulit lembu.
  3. Tambah air. masukan terung pipit dan cili api.
  4. Bila mendidih masukan santan pekat.
  5. Masukan asam keping dan garam.
  6. Biar mendidih seketika dan angkat.

Sambal Tahun Kulit Lembu


Sambal Tahun Kulit Lembu shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
2 Feb 2020 0 comments

Martabak Numee Dek

Martabak Numee Dek -

Martabak Numee Dek
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-Bahan
1/2 paket mee Numee
4 biji telur
50 gm isi ayam cincang
100 gm isi udang cincang
4 keping keju cheddar
1/2 labu bawang besar, cincang
1 sudu besar rempah kari daging
1 sudu besar cili merah hiris
1 sudu besar cili benggala merah hiris
1 sudu besar cili benggala hijau hiris
1 sudu besar cili benggala kuning hiris
1 biji keledek kecil, buang kulit dan sagat halus
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil serbuk lada putih
Minyak untuk menggoreng

Menghasilkan 2 keping Martabak

Penyediaan :
  1. Panaskan sedikit minyak, goreng keledek hingga layu.
  2. Masukkan ayam, bila ayam berubah warna masukkan udang.
  3. Tumis kilas sebentar, angkat dan ketepikan.
  4. Dalam mangkuk, pecahkan telur, masukkan semua cili hiris.
  5. Kocok hingga bergaul rata, masukkan bahan tumisan tadi.
  6. Perasakan dengan garam, rempah kari dan serbuk lada putih.
  7. Bahagikan bancuhan telur kepada 2 bahagian.
  8. Masukkan mee Numee secukupnya, gaul bersama bancuhan telur.
  9. Panaskan minyak dalam kuali leper, tuang dan ratakan.
  10. Tutup kuali sebentar, kemudian balikkan.
  11. Sebelum di angkat, letak 2 keping keju cheddar dan lipat.
  12. Ulangi satu bahagian lagi hingga habis.
  13. Potong dan hidang dengan salsa bawang.

Salsa Bawang Jeruk
1 biji bawang merah besar hiris nipis
1 sudu besar cili benggala merah hiris
1 sudu besar cili benggala hijau hiris
1 sudu besar cili benggala kuning hiris
2 sudu besar cuka makan
2 biji limau nipis, ambil jus nya
1 sudu kecil garam
1 camca besar gula
1 tangkai daun ketumbar / pudina di hiris

Gaul semua bahan salsa dan hidang bersama martabak

Martabak Numee Dek


Martabak Numee Dek shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
 
;