Ayam Asap Teh Hijau
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Bahan-bahan
1 ekor ayam (1.2kg) atau 4 keping paha ayam
2 hiris halia
2 ulas bawang putih, ketuk
Bahan Perapan
1 sudu kecil lada hitam, tumbuk halus
1 sudu kecil minyak bijan
2 sudu kecil kicap pekat
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar madu
2 ulas bawang putih, parut
2 inci halia, parut
1/2 sudu kecil garam
Bahan Asap, satukan
2 sudu besar teh hijau Thai
3 sudu beras
3 sudu gula pasir
1 mangkuk aluminium foil
Penyediaan :
- Bersihkan ayam, lumur dengan garam dan cucuk isinya dengan garpu.
- Masukkan hirisan halia dan bawang putih ke dalam badan ayam.
- Satukan bahan perapan di dalam mangkuk, gaul rata.
- Lumur ayam dengan setengah bahan perahan. Simpan bakinya untuk sapuan.
- Panaskan kukusan dan kukus ayam dengan api besar selama 30 minit.
- Keluarkan ayam dan simpan air kukusan ayam untuk nasi dan sup.
- Rehatkan ayam hingga kulitnya mengering.
- Lumur ayam dengan baki bahan perapan.
- Sementara itu, sediakan bahan Asap.
- Lapik kuali dengan aluminium foil.
- Letak mangkuk bahan asap, alas dengan jaring.
- Panaskan kuali dan tutup hingga berasap.
- Letakkan ayam di atas jaring dan tutup kuali.
- Panggang dengan api besar selama 15 minit.
- Buka tutup kuali dan sapu lagi bahan perapan,
- Panggang semula selama 15 minit hingga kulit ayam mengering.
- Rehatkan ayam sebelum di potong dan di hidang.
Nota : Ayam Asap mempunyai rasa yang unik dengan aroma asap.
Isi ayam sangat lembut dan berjus.
Ayam Asap Teh Hijau
Ayam Asap Teh Hijau shared from kakwan
Republish by The CC Resepi