Almond Biscotti
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Bahan-bahan
300 gm gula (1 1/2 cawan)
200 gm almond biji (2 cawan)
400 gm tepung gandum (3 cawan)
1 sudu kecil baking powder
1/4 sudu teh garam
1 sudu kecil esen vanilla
4 biji telur
1 kuning telur
1 putih telur untuk sapuan
1 cawan tepung gandum untuk taburan
Tray di alas baking paper
Penyediaan :
- Panaskan oven pada suhu 150C.
- Ayak tepung dan baking powder. Masukkan garam dan gaul rata.
- Kocok telur, kuning telur, gula dan esen vanilla hingga sebati.
- Masukkan tepung sedikit-sedikit dan gaul sebati.
- Masukkan badam dan gaul menjadi doh yang melekit.
- Alihkan doh ke atas papan yang di taburi tepung.
- Uli doh di atas tepung menggunakan spatula supaya tidak melekat.
- Bentukkan memanjang dan bahagi dua.
- Setiap roll di bentuk memanjang 2 in lebar dan 12 in panjang.
- Sapu dengan putih telur hingga rata.
- Oven selama 30 minit hingga atasnya sedikit perang.
- Angkat dan biar doh suam.
- Kemudian potong menyerong 1 cm tebal.
- Susun kembali ke dalam loyang.
- Bakar semula selama 15 minit.
- Simpan dalam bekas kedap udara.
Nota : Jika ingin tekstur lebih rangup, tambah masa bakar selama 10 minit lagi.
Almond Biscotti
Almond Biscotti shared from kakwan
Republish by The CC Resepi