6 Sept 2020 0 comments

Ayam Kerisik

Ayam Kerisik -

Ayam Kerisik
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan

1/2 ekor ayam (potong kecil)
2 sudu kecil serbuk kunyit
2 sudu kecil garam
3 ulas bawang merah (kisar)
6 ulas bawang putih (kisar)
2 batang serai (ketuk)
1 tangkai daun kari
1 sudu besar serbuk kari daging
1 sudu kecil serbuk cili
2 sudu besar kerisik
1 sudu besar santan
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar Sos Tiram Mahsuri
1 sudu besar Kicap Manis Pedas Mahsuri
1 sudu besar gula melaka cincang
1 sudu kecil serbuk perasa

Cara-cara :
  1. Gaul ayam dengan serbuk kunyit dan garam.
  2. Goreng hingga garing.
  3. Tumis bahan kisar hingga naik bau.
  4. Masuk serbuk cili dan serbuk kari daging yang di bancuh dengan sedikit air.
  5. Masuk serai, sos tomato, kicap manis pedas dan sos tiram.
  6. Tambah sedikit air, masuk gula melaka, kerisik dan daun kari.
  7. Akhir sekali tambah santan dan masukkan ayam goreng.
  8. Tambah garam dan perasa secukupnya.

Ayam Kerisik


Ayam Kerisik shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
22 Aug 2020 0 comments

Puding Beras Tapai

Puding Beras Tapai -

Puding Beras Tapai
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Recipe By Chef Wan

Bahan bahan
2/3 cawan Beras Nagasari Import ERA (dibasuh & ditoskan)
1 biji kulit buah lemon (diparut)
3 cawan air
1 tin Krimer Sejat ERA
1 cawan gula (dibahagi dua)
1 sudu besar mentega
1/2 cawan nenas (dipotong dadu)
3 biji telur (diasingkan putih dan kuning)
1/2 cawan tapai pulut
1 sudu besar tepung kastard
1/3 cawan krim pekat (dipukul sederhana kembang)
Secubit garam
Jus dari sebiji buah lemon

Bahan-bahan Tapai Pulut
2 cawan Beras Nagasari Pulut ERA
1 biji ragi, haluskan
4 sudu besar air
Daun pisang

Cara menyediakan Tapai Pulut
  1. Rendam beras selama 30 minit.
  2. Kukus selama 15 minit. 
  3. Selepas kukus, biarkan di suhu bilik sekejap.
  4. Campurkan ragi bersama beras pulut yang dikukus tadi.
  5. Biarkan seketika sebelum dibalut dengan daun pisang.
  6. Biarkan di suhu bilik selama 5 hari.

Cara menyediakan Puding Beras Tapai
  1. Didihkan air dan campurkan Beras Nagasari Import ERA bersama kulit buah lemon. 
  2. Tambah separuh daripada sukatan gula, secubit garam dan mentega. 
  3. Kemudian masukkan Krimer Sejat ERA.
  4. Pukul kuning telur bersama gula dan jus lemon di dalam mangkuk sehingga kembang.
  5. Sejukkan nasi yang dimasak tadi.
  6. Masukkan tepung kastard, nanas, tapai dan kuning telur yang dipukul.
  7. Setelah itu, gaulkan krim putar dan putih telur perlahan-lahan.
  8. Tuangkan ke dalam bekas acuan dan ayakkan sedikit gula aising di atas. 
  9. Bakar dalam dulang pembakar yang berisi air panas pada suhu 180’C selama 25 - 30 minit.
  10. Hidangkan panas atau sejuk.

Puding Beras Tapai


Puding Beras Tapai shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
 
;