6 Sept 2020 0 comments

Acar Tumis

Acar Tumis -

Acar Tumis
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
2 batang timun, buang pulur
1 batang carrot
1 tangkai cili merah
1/2 sudu besar biji sawi
2 sudu kecil garam
1/4 cawan minyak untuk menumis

Bahan B

8 ulas bawang merah kecil
5 ulas bawang putih, potong 2
1/2 inci halia dihiris memanjang
1/2 cawan cuka
1/4 cawan gula

Bahan C - Kisar
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 in halia
1 sudu besar cili kisar

Cara-cara :

Timun, carrot dan cili di potong memanjang.
Rebus bahan B hingga mendidih dan gula larut.
Tumis bahan C hingga pecah minyak. Masuk biji sawi.
Tambah bahan B yang di rebus tadi bersama cukanya, garam dan carrot, gaul rata.
Setelah sejuk, baru gaul kan bersama timun dan cili.


Acar Tumis


Acar Tumis shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
0 comments

Ayam Kerisik

Ayam Kerisik -

Ayam Kerisik
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan

1/2 ekor ayam (potong kecil)
2 sudu kecil serbuk kunyit
2 sudu kecil garam
3 ulas bawang merah (kisar)
6 ulas bawang putih (kisar)
2 batang serai (ketuk)
1 tangkai daun kari
1 sudu besar serbuk kari daging
1 sudu kecil serbuk cili
2 sudu besar kerisik
1 sudu besar santan
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar Sos Tiram Mahsuri
1 sudu besar Kicap Manis Pedas Mahsuri
1 sudu besar gula melaka cincang
1 sudu kecil serbuk perasa

Cara-cara :
  1. Gaul ayam dengan serbuk kunyit dan garam.
  2. Goreng hingga garing.
  3. Tumis bahan kisar hingga naik bau.
  4. Masuk serbuk cili dan serbuk kari daging yang di bancuh dengan sedikit air.
  5. Masuk serai, sos tomato, kicap manis pedas dan sos tiram.
  6. Tambah sedikit air, masuk gula melaka, kerisik dan daun kari.
  7. Akhir sekali tambah santan dan masukkan ayam goreng.
  8. Tambah garam dan perasa secukupnya.

Ayam Kerisik


Ayam Kerisik shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
 
;