24 Sept 2020 0 comments

Puding Pai Apple Delima

Puding Pai Apple Delima -

Puding Pai Apple Delima
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan Kulit Pai
250 gm tepung gandum (2 cawan)
50 gm gula (1/4 cawan)
1/2 sudu kecil garam
120 gm marjerin atau mentega (1/2 cawan) 
30 ml air sejuk dari peti ais (2 sudu besar)

Acuan pai 9 in
2 biji apple, hiris nipis, gaul dengan perahan jus lemon
1 /2 biji buah delima untuk hiasan

Puding Santan
250 ml air (1 cawan)
200 ml santan kotak (1 cawan)
60 gm gula (1/4 cawan)
1/2 sudu kecil garam
2 sudu kecil serbuk agar-agar
3 sudu kecil tepung Hoen Kwee
1 sudu besar air

Toping Agar-agar Delima
250 ml jus delima atau lain2 jus buah 
1 sudu kecil serbuk agar-agar

Penyediaan Kulit Pai :
  1. Dalam mangkuk besar, satukan tepung, gula dan garam.
  2. Tambah marjerin dan air sejuk.
  3. Gaul dengan tangan hingga menjadi doh. 
  4. Bungkus dengan foil plastic.
  5. Simpan dalam peti sejuk selama 30 minit.
  6. Canai doh dan tekan padat ke dalam dan tepi acuan pai.
  7. Cucuk dasarnya dengan garpu.
  8. Bakar pada suhu 170C selama 25 minit.
  9. Sejuk dahulu sebelum di isi dengan puding.

Penyediaan Puding Santan :
  1. Satukan air, serbuk agar-agar dan gula.
  2. Masak hingga mendidih dan masuk kan santan dan garam.
  3. Larutkan tepung Hoen Kwee dengan air.
  4. Tuang ke dalam agar2 dan masak hingga larutan hampir memekat.
  5. Angkat dan kacau hingga wapnya hilang.
  6. Tuang ke dalam kulit pai dan simpan dalam peti sejuk hingga beku.

Penyediaan Toping Agar-Agar Delima :
  1. Satukan jus delima dan agar-agar.
  2. Masak hingga mendidih.
  3. Kacau hingga wapnya hilang, tuang ke atas lapisan puding.
  4. Simpan semula di dalam peti sejuk hingga beku.
  5. Hias dengan hirisan apple dan biji delima.

Puding Pai Apple Delima



Puding Pai Apple Delima shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
22 Sept 2020 0 comments

Udang Kari Hijau Thai

Udang Kari Hijau Thai -

 
Udang Kari Hijau Thai
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Pes Kari Hijau
3 tangkai cili hijau
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1 cekak daun ketumbar
1 batang serai, bahagian putih
1 biji limau nipis (diperah jus)
4 helai daun limau purut
1/2 inci lengkuas
1/2 sudu besar biji ketumbar
1/2 sudu kecil serbuk jintan putih
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu kecil sos ikan
3 sudu besar minyak zaitun

Udang Kari Hijau Thai
2 sudu besar pes kari hijau *
400 ml santan
1 sudu kecil gula
2 sudu besar sos ikan
200 gm udang 
100 gm isi ayam hiris
100 gm cendawan butang
100 gram terung pipit atau terung biasa2 helai daun limau purut
4 cili padi merah dan hijau
1 biji tomato, belah 6

Pes Kari Hijau
Masukkan kesemua bahan dalam blender, kisar hingga lumat dan menjadi pes.
Simpan di dalam botol kaca untuk tahan lama.


Cara-cara Udang Kari Hijau Thai :
  1. Panaskan minyak. Tumis bawang putih.
  2. Masukkan pes kari hijau, tumis hingga naik bau.
  3. Masukkan santan, masak hingga hampir mendidih.
  4. Masukkan sos ikan, gula, terung dan ayam.
  5. Perlahan kan api, reneh hingga ayam masak.
  6. Kemudian masuk kan udang, tomato dan cendawan butang.
  7. Masukkan daun limau purut dan hirisan cili.
  8. Angkat dan tabur dengan daun ketumbar.

Udang Kari Hijau Thai


Udang Kari Hijau Thai shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
 
;