2 Dec 2020 2 comments

Agar-Agar Kering Candy

Agar-Agar Kering Candy -

Agar-Agar Kering Candy
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
20 gm agar-agar tali atau serbuk agar-agar 
500 gm gula pasir
75 gula batu, hancurkan
600 ml air

Pewarna dan Perisa yang di sukai

Cara-cara :
  1. Agar-agar tali di potong pendek.
  2. Cuci dan rendam selama 2 jam atau lebih. Toskan
  3. Masak air hingga mendidih, kemudian masukkan agar-agar.
  4. Kacau hingga agar-agar larut.
  5. Masukkan gula batu dahulu, setelah larut, masukkan gula pasir.
  6. Masak hingga semuanya larut.
  7. Masuk pewarna dan perisa yang di sukai.
  8. Tuang ke dalam bekas atau acuan hingga beku.
  9. Potong mengikut saiz yang sesuai.
  10. Jemur di bawah matahari atau menggunakan Food Dryer (Dehydrator)
  11. Keringkan hingga bergula di permukaannya.
  12. Simpan dalam bekas kedap udara.
  13. Tahan sehingga 3 bulan.

Nota : Agar-agar lambat larut jika di masukkan gula dahulu.

Agar-Agar Kering Candy


Agar-Agar Kering Candy shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
26 Nov 2020 2 comments

Butterscoth Chantilly Cream

Butterscoth Chantilly Cream -

Butterscoth Chantilly Cream

By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Butterscoth Sos :
75 gm gula pasir
1/4 cawan dairy Whipping Cream
1 cawan susu cair
1/2 sudu kecil esen vanila

Penyediaan :
Satukan whipping cream, vanila dan susu cair, kacau rata.
Dalam periuk tebal, masak gula hingga menjadi karamel.
Goyangkan periuk supaya karamel menjadi sekata.
Tutup api dan tuang cream sedikit2 supaya tidak terpercik.
Masak semula hingga karamel larut. Ketepikan.

Butterscoth Krim Kastad :
1 1/2 sudu besar Tepung Jagung
2 kuning telur
1 biji telur
1 1/2 sudu kecil mentega / marjerin

Penyediaan :
Sebatikan kuning telur, telur dan tepung jagung.
Kemudian tapis ke dalam jug kecil.
Tuang separuh sos butterscoth ke dalam adunan telur dan sebatikan.
Kemudian tuang kesemua krim kastard ke dalam periuk berisi sos butterscoth.
Masak dengan api perlahan hingga cream menjadi pekat.
Masukkan mentega dan kacau hingga sebati.
Masukkan ke dalam mangkuk dan tutup dengan plastik wrap.
Setelah menjadi suam, simpan di dalam peti sejuk.


BUTTERSCOTH CHANTILLY CREAM :
(Gabungan Krim Kastad dan Whipping Cream yang stabil)

Bahan-bahan
1 sudu kecil gelatin (HALALGEL)
2 sudu besar air
1 cawan Dairy Whipping Cream (Gold Label) sejuk
1/4 cawan gula kaster (boleh kurangkan jika tidak suka manis)
1 sudu kecil esen vanilla.

Penyediaan :
  1. Masukkan air ke dalam mangkuk dan tabur gelatin.
  2. Bila gelatin kembang, microwave sehingga larut atau cara double boil.
  3. Putar Whipping cream dengan kelajuan tinggi.
  4. Masukkan gelatin dan putar hingga kental.
  5. Tambahkan separuh Butterscoth krim kastard dan sebatikan.
  6. Jika ingin lebih rasa butterscoth boleh masukkan kesemuanya dalam cream.
  7. Masukkan ke dalam piping bag dan simpan di dalam peti sejuk.
  8. Sesuai  dan enak di isi dalam cream puffs, cannoli, aiscream atau kek.

Butterscoth Chantilly Cream


Butterscoth Chantilly Cream shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
 
;