12 Jan 2021 3 comments

Miang Pla

Miang Pla -

Miang Pla 
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-Bahan
1 ekor ikan Talapia
1 cawan garam kasar
1 sudu besar tepung gandum
1/2 sudu besar air
2 batang serai, di ketuk
3 helai daun limau purut

Sos Seafood
5 ulas bawang putih cincang
10 tangkai cili padi
3 sudu besar jus limau nipis
2 sudu besar air panas
1 sudu besar sos ikan
2 sudu kecil gula
1/2 sudu teh garam

Bahan Sampingan
Daun Kadok
Daun Salad
Halia potong dadu
Bawang putih, hiris
Kacang tanah goreng
Serai, hiris halus
Cili padi hiris
Laksa halus

Penyediaan :
Gaul garam, tepung dan sedikit air.
Bersihkan ikan, sumbat serai dan daun limau purut melalui mulutnya.
Lumur dengan bancuhan garam hingga rata.
Panggang di atas bara api atau oven selama 15-20 minit.

Penyediaan Sos Seafood
Tumbuk kasar cili pati, bawang putih dan garam.
Tambah jus limau, sos ikan, gula dan garam.
Tambah air panas jika sos terlalu pekat.

Hidangan
Ambil daun kaduk atau daun salad, isikan isi ikan bersama bahan-bahan hiris.
Tuang Sos Asam Seafood dan bungkus rapi.
Sedia di nikmati.

Miang Pla


Miang Pla shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
11 Jan 2021 3 comments

Udang Kukus Cina

Udang Kukus Cina -

Udang Kukus Cina
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
250 g udang, dibersihkan
50 g Soo Hun, direndam air suam
2-3 keping kubis cina, dihiris kasar
1 sudu besar parutan lobak merah
3 keping cendawan black fungus, rendam dan hiris
8 ulas bawang putih, dicincang
1 tangkai daun bawang hiris
Daun ketumbar

Kuah :
2 sudu besar kicap masin
1/2 sudu kecil gula
1/4 sudu teh serbuk lada sulah
100 ml air
1/4 sudu kecil lada sulah

Cara Penyediaan:
  1. Rendam Soo Hun dalam air selama 30 minit dan toskan.
  2. Dalam periuk kecil, tumiskan bawang putih dengan sedikit minyak sehingga bau naik. 
  3. Masukkan kesemua bahan kuah lain dan tutup api.
  4. Susunkan soo hun dalam pinggan tahan haba.
  5. Letakkan kubis cina, carrot, cendawan dan udang.
  6. Tuangkan kuah atas udang dan bahan lain dalam pinggan.
  7. Panaskan pengukus hingga air mengelegak, kukus selama 7-8 minit.
  8. Hiaskan dengan taburan daun ketumbar.

Udang Kukus Cina


Udang Kukus Cina shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
 
;