31 Jan 2021 0 comments

Donut Buah

Donut Buah -

Donut Buah
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan :
250 gm tepung High Protein
125 air sejuk
2 sudu besar gula pasir
1 sudu kecil yis segera
2 sudu besar susu tepung
1 kuning telur
1/2 sudu teh garam
25 gm Marjerin SERI PELANGI

Cara-Cara :
  1. Satukan semua bahan kecuali Marjerin.
  2. Uli hingga menjadi doh, tambah Marjerin SERI PELANGI.
  3. Uli beberapa kali hingga doh menjadi elastik.
  4. Tutup doh dan rehatkan selama 20 minit.
  5. Kempiskan doh dan bahagikan kepada bebola kecil 20 gm.
  6. Taburi tepung di atas papan canai.
  7. Leperkan setiap doh, canai ringan dan lubangkan di tengahnya.
  8. Tutup dengan plastik dan rehatkan selama 20 minit hingga kembang.
  9. Goreng dengan api kecil hingga masak.
  10. Setelah sejuk hias dengan coklat cair mengikut tema buah.

Salutan / Hiasan :
500 gm coklat masakan putih, cincang kecil
50 gm coklat masakan hitam, cincang kecil
Pewarna (Oil base) yang di sukai

Cara-cara Mencairkan Coklat :
Masukkan coklat dalam bekas besi atau kaca.
Panaskan air dalam periuk hingga mendidih.
Tutup api, baru letakkkan bekas berisi coklat.
Biarkan seketika hingga coklat mencair.
Bahagikan coklat putih kepada beberapa bekas.
Beri pewarna mengikut warna buah.
Hias mengikut tema buah-buahan.

Donut Buah


Donut Buah shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
29 Jan 2021 0 comments

Puding Karamel Aiscream

Puding Karamel Aiscream -

Puding Karamel Aiscream 
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
150 ml Aiscream Vanilla
1 sudu kecil Nescafe
2 sudu besar Milo
100 ml Whipping Cream (Dairy)
50 ml Jus Oren
100 ml air panas
3 biji telur
1 biji kuning telur
1 sudu kecil esen vanila

Karamel :
3/4 cawan gula pasir

Ramekin atau acuan kecil
Loyang berisi air panas
Cara-cara :
  1. Masak gula dengan api perlahan hingga cair dan menjadi karamel.
  2. Tuang secukupnya ke dasar acuan. Biarkan keras.
  3. Sediakan adunan puding.
  4. Bancuh Milo dan Nescafe dengan air panas. Ketepikan.
  5. Whisk telur dan kuning telur hingga sebati.
  6. Masukkan Jus Oren, esen vanila, whiping cream, bancuhan Nescafe dan Milo.
  7. Kacau sebati dan tapis ke dalam jug.
  8. Tuang penuh bancuhan puding ke dalam acuan yang berisi karamel.
  9. Atur di atas loyang yang di isi air panas.
  10. Bakar pada suhu 160C secara water bath selama 30 - 40 minit hingga permukaan atas puding set.
  11. Apabila sejuk, longgarkan tepinya dengan pisau palet dan telengkupkan ke atas pinggan.

Puding Karamel Aiscream


Puding Karamel Aiscream shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
 
;