9 Feb 2021 1 comments

Donut Sakura Buah Naga

Donut Sakura Buah Naga -

Donut Sakura Buah Naga
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
1 cawan tepung gandum
1 sudu besar susu tepung
1/2 sudu kecil bread improver (pelembut roti)
60 gm buah naga, haluskan
30 ml air sejuk
1 sudu besar gula
1/4 sudu teh garam
1/2 sudu kecil yis segera
1 sudu besar Marjerin SERI PELANGI

Cara-cara :
  1. Satukan tepung, susu tepung, yis dan gula, Gaul rata.
  2. Masukkan buah naga dan garam, gaul sebati.
  3. Tuang air, uli hingga menjadi segumpal doh.
  4. Masukkan marjerin dan uli beberapa kali hingga sebati.
  5. Tutup doh dengan plastik wrap dan rehatkan selama 15 minit.
  6. Taburi tepung di atas papan canai.
  7. Kempiskan adunan dan bulatkan kembali.
  8. Bahagi doh kepada bebola kecil 25 gm.
  9. Leperkan setiap doh, terap dengan acuan bunga.
  10. Lubangkan di tengahnya dengan straw atau nozzle.
  11. Tutup dengan plastik dan rehatkan selama 15 minit.
  12. Goreng dengan api kecil hingga masak.
  13. Apabila sejuk hias dengan gula aising.

Aising Hiasan :
1/2 cawan gula aising, ayak
1 1/2 sudu besar susu cair
pewarna kuning dan pink

Cara :
  1. Sebatikan gula dan susu, tidak terlalu pekat atau cair.
  2. Ambil sedikit beri warna kuning dan pink.
  3. Sapu pewarna kuning menggunakan brush di bahagian tengah donut.
  4. Sapu pewarna pink di pinggir donut.
  5. Biarkan sebentar hingga gula asing kering.

Donut Sakura Buah Naga


Donut Sakura Buah Naga shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
7 Feb 2021 1 comments

Aiscream Nanas

Aiscream Nanas -

Aiscream Nanas 
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
1 cawan isi nanas
1 sudu besar jus lemon
2 cawan susu cair
1/2 cawan gula
1/2 cawan dairy whipping cream
1/4 cawan LACTEL Lemon Yogurt

Hiasan 
1/4 cawan nanas cincang
Daun Pudina

Cara-cara :
  1. Kisar isi nanas dan jus lemon hingga halus.  Ketepikan.
  2. Panaskan susu dan gula, kacau hingga gula larut.
  3. Tutup api, masukkan whipping cream dan LACTEL Lemon Yogurt.
  4. Tambah nanas kisar, sebatikan dan tapis.
  5. Masukkan ke dalam bekas bertutup.
  6. Simpan dalam peti sejuk semalaman.
  7. Hidang dengan nanas cincang dan daun pudina.

Aiscream Nanas



Aiscream Nanas shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
 
;