13 Feb 2021 1 comments

Telur Kukus Cendawan

Telur Kukus Cendawan -

Telur Kukus Cendawan
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
4 ekor udang
12 kepah
Cendawan Beech atau Enoki
Daun Bawang

Cara-cara :
  1. Cuci udang, buang kepala dan kulit, tinggalkan ekornya.
  2. Rebus kepala dan kulit udang. 
  3. Tpis airnya ke dalam periuk.
  4. Masuk Kepah, rebus hingga kulitnya terbuka.
  5. Keluarkan kepah dari periuk, masukkan ke dalam air sejuk.
  6. Keluarkan isi nya.
  7. Simpan air rebusan udang, keluarkan buih2 di atasnya.
  8. Biarkan sejuk.

Bancuhan Telur
5 biji telur
400 ml air rebusan udang *
1 sudu kecil Sos Perasa Tiram MAGGI
1/2 sudu kecil Stock Ayam MAGGI
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh serbuk lada putih

Cara-cara :
  1. Kocok telur dengan garpu.
  2. Masukkan air rebusan udang, Sos Tiram dan Stock Ayam MAGGI.
  3. Tapis ke dalam jug kecil.
  4. Letak isi kepah di dasar cawan.
  5. Tuang bancuhan telur hingga penuh, letak cendawan di atasnya.
  6. Kukus 20 minit dengan api kecil hingga telur sedikit mengeras.
  7. Selepas itu, letak udang di atasnya.
  8. Kukus sebentar hingga udang kemerahan.
  9. Angkat dan tabur dengan daun bawang.

Telur Kukus Cendawan


Telur Kukus Cendawan shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
9 Feb 2021 1 comments

Donut Sakura Buah Naga

Donut Sakura Buah Naga -

Donut Sakura Buah Naga
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
1 cawan tepung gandum
1 sudu besar susu tepung
1/2 sudu kecil bread improver (pelembut roti)
60 gm buah naga, haluskan
30 ml air sejuk
1 sudu besar gula
1/4 sudu teh garam
1/2 sudu kecil yis segera
1 sudu besar Marjerin SERI PELANGI

Cara-cara :
  1. Satukan tepung, susu tepung, yis dan gula, Gaul rata.
  2. Masukkan buah naga dan garam, gaul sebati.
  3. Tuang air, uli hingga menjadi segumpal doh.
  4. Masukkan marjerin dan uli beberapa kali hingga sebati.
  5. Tutup doh dengan plastik wrap dan rehatkan selama 15 minit.
  6. Taburi tepung di atas papan canai.
  7. Kempiskan adunan dan bulatkan kembali.
  8. Bahagi doh kepada bebola kecil 25 gm.
  9. Leperkan setiap doh, terap dengan acuan bunga.
  10. Lubangkan di tengahnya dengan straw atau nozzle.
  11. Tutup dengan plastik dan rehatkan selama 15 minit.
  12. Goreng dengan api kecil hingga masak.
  13. Apabila sejuk hias dengan gula aising.

Aising Hiasan :
1/2 cawan gula aising, ayak
1 1/2 sudu besar susu cair
pewarna kuning dan pink

Cara :
  1. Sebatikan gula dan susu, tidak terlalu pekat atau cair.
  2. Ambil sedikit beri warna kuning dan pink.
  3. Sapu pewarna kuning menggunakan brush di bahagian tengah donut.
  4. Sapu pewarna pink di pinggir donut.
  5. Biarkan sebentar hingga gula asing kering.

Donut Sakura Buah Naga


Donut Sakura Buah Naga shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
 
;