22 Feb 2021 0 comments

Braised Lamb Shank

Braised Lamb Shank -

Braised Lamb Shank
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
(untuk 2 Hidangan)

1-2 kg lamb shanks (betis kambing)
1 sudu besar tepung gandum
2 sudu kecil garam
2 sudu kecil sebuk lada hitam kasar
2 sudu makan minyak zaitun
2 batang lobak merah, potong kasar
1 biji bawang besar, potong kasar
2 batang celery, potong kasar
8 ulas bawang putih, potong kasar 
2 sudu makan tomato puri
1 liter stock ayam
100 gm serbuk sos perang (demi glace powder)
3 tangkai rosemary
2 helai bay leaves
2 sudu besar bancuhan tepung jagung


Cara Penyediaan :
  1. Lumur lambshank dengan sedikit garam, serbuk lada hitam dan tepung gandum.
  2. Panaskan minyak di dalam kuali.  
  3. Lecurkan(Sear) lamb shanks, ke semua bahagian hingga keperangan.
  4. Keluarkan dari kuali, tinggalkan lebihan minyak untuk menumis.
  5. Dalam kuali yang sama, tumis lobak merah, bawang besar,celery dan bawang putih.
  6. Setelah perang, masukkan puri tomato, masak hingga naik bau.
  7. Bancuh serbuk demiglace dengan stock ayam, tuang ke dalam kuali.
  8. Masukkan rosemary dan bay leaves.kacau sehinnga mendidih.
  9. Alih ke dalam periuk tekanan dan masak selama 20 minit.
  10. Keluarkan lambshank, letak dalam pinggan hidangan.  
  11. Tapis air rebusan dan lecek halus bahan2 tapisan.
  12. Masukkan kembali ke dalam periuk.
  13. Masak hingga mendidih, tambah garam, gula dan perasa secukupnya.
  14. Tuang larutan tepung jagung dan masak hingga kuah sedikit pekat.
  15. Tuang ke atas lambshank.
  16. Sesuai dengan hidangan roti, nasi berperisa atau kentang putar.

NOTA :
Jika menggunakan periuk biasa, masak atas api perlahan selama 2 1/2 jam hingga lambshank lembut.
ATAU Masak di dalam oven suhu 180C selama 2 1/2 jam.


Braised Lamb Shank


Braised Lamb Shank shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
20 Feb 2021 1 comments

Cream Cheese Pastry Puffs

Cream Cheese Pastry Puffs -

Cream Cheese Pastry Puffs
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
2 keping puff pastry (10 inci)
1/4 cawan gula pasir

Filling Cheese
200 gm cream cheese, suhu ruang
3 sudu besar gula halus
1 kuning telur
1 sudu kecil vanilla

1 kuning telur + 1 sudu kecil air (untuk sapuan)
Potongan buah-buahan (Pic, Blueberry, Strawberry)


Penyediaan :
  1. Panaskan oven pada suhu 200C.
  2. Potong bulat pastry puffs dengan penerap.
  3. Tekap bulatan di tengah pastry dengan gelas atau penerap.
  4. Cucuk dengan garpu di beberapa tempat.
  5. Sapu tepi nya dengan kuning telur.
  6. Tabur dengan gula pasir.
  7. Isikan bahagian tengah dengan cream cheese.
  8. Atur hirisan buah-buahan di atasnya.
  9. Bakar selama 20 minit atau hingga pastry kuning keemasan.
  10. Angkat dan tabur dengan gula aising jika suka.
  11. Buahan segar boleh di gantikan dengan filing jem buahan.

Cream Cheese Pastry Puffs


Cream Cheese Pastry Puffs shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
 
;