3 Mar 2021 1 comments

Puding Sagu Bersos Kastard Yogurt

Puding Sagu Bersos Kastard Yogurt -

Puding Sagu Bunga Telang Bersos Kastard Yogurt
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-Bahan
1 cawan sagu kecil 
1 cawan jus bunga telang
3 sudu besar gula
1/4 cawan LACTEL Vanilla Yogurt
1 putih telur, putar kental

Cara-cara :
  1. Siram sagu dengan air, toskan.
  2. Gaul bersama gula dan jus Telang.
  3. Kukus selama 20 minit hingga sagu jernih.
  4. Angkat dan gaul dengan LACTEL Vanilla Yogurt dan putih telur.
  5. Masukkan 3/4 penuh ke dalam gelas dessert.

Bahan Sos Kastard Yogurt
1 cawan susu cair
1/4 cawan LACTEL Vanilla Yogurt
3 sudu besar susu pekat
2 sudu kecil tepung kastard
1 sudu besar tepung beras
1/4 sudu kecil garam

Cara-cara :
  1. Satukan semua bahan sos dan tapis ke dalam periuk.
  2. Masak dengan api perlahan hingga sos hampir pekat.
  3. Tuang ke atas sagu.

Puding Sagu Bersos Kastard Yogurt





Puding Sagu Bersos Kastard Yogurt shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
1 comments

Kepah Kerisik Kari Merah

Kepah Kerisik Kari Merah -

Kepah Kerisik Kari Merah
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
500 gm kepah, cuci bersih
200 ml susu cair
300 ml air
3 sudu besar sos ikan
1 sudu kecil gula kabung
1 biji limau nipis, ambil jusnya
2 sudu kecil garam
2 helai daun limau purut
1 sudu besar kerisik
Minyak untuk menumis

Bahan Kisar

5 tangkai cili kering, rebus dan toskan
2 tangkai cili merah, potong kecil
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 batang serai, ambil bahagian putih


Cara-cara :
  1. Panaskan sedikit minyak, tumis bahan kisar hingga pecah minyak.
  2. Masukkan air dan susu cair, kacau rata.
  3. Masukkan kepah dan daun limau purut, tutup periuk dan reneh sebentar.
  4. Apabila kulit kepah terbuka, tambah kerisik, sos ikan, jus limau, garam dan gula.
  5. Hidang dengan nasi putih.

Kepah Kerisik Kari Merah


Kepah Kerisik Kari Merah shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
 
;