18 Oct 2021 1 comments

Ayam Bumbu Bambu

Ayam Bumbu Bambu -

Ayam Bumbu Bambu
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan :
500 gm isi Ayam, potong kecil
1 sudu teh MAGGI Cukup Rasa
1 sudu teh MAGGI Stok Ayam
1/2 sudu teh serbuk Lada Hitam
1/2 sudu teh Garam
60 gm MAGGI Pes Sambal Tumis  
10 helai Daun Ubi kayu

Bahan Kisar :
3 sm Halia
4 ulas Bawang putih
5 ulas Bawang merah
2 batang Serai
Bahan Hiris :
20 helai Daun Kesum
2 kuntum Bunga Kantan, dihiris halus

Cara Memasak :
  1. Perap ayam dengan MAGGI Cukup Rasa, MAGGI Stok Ayam, Serbuk Lada Hitam dan garam.
  2. Gaul sebati dengan MAGGI Pes Sambal Tumis, bahan Kisar dan bahan Hiris.  
  3. Rendam daun ubi kayu dengan sedikit garam, biarkan 5 minit. 
  4. Bilas dengan air dan toskan.
  5. Masukkan daun pisang ke dalam buluh, isikan dengan bumbu ayam hingga padat.
  6. Ambil daun ubi kayu dan letak di atas ayam.  Tutup dengan lebihan daun pisang.
  7. Cucuk dengan lidi supaya tidak terbuka.
  8. Bungkus buluh dengan aluminium foil.
  9. Panggang di dalam oven selama 45 minit.
  10. Boleh di makan bersama nasi atau di cicah air asam.

Bahan Sos Air Asam :
3 ulas bawang merah, hiris 
3 sudu besar air asam jawa
2 sudu besar jus limau nipis
4 tangkai cili padi, hiris 
1 tangkai daun ketumbar, hiris
2 sudu besar gula Kabung atau gula putih

Gaul semua bahan-bahan sos hingga rata.

Ayam Bumbu Bambu





Ayam Bumbu Bambu shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
0 comments

Kerepek Crabstik Ketagih

Kerepek Crabstik Ketagih -

Kerepek Crabstik Ketagih
By Kak Wan @ Resipicarasawan

Bahan-bahan :
100 gm Crabstik - di carik halus
2 sudu besar tepung jagung
50 gm kacang tanah goreng
2 tangkai daun kari - di goreng

Sambal Tumis : 
80 gm Bawang Holland
20 gm Bawang Putih
60 gm MAGGI Pes Sambal Tumis
2 sudu besar gula pasir
2 sudu kecil air asam jawa
1/2 sudu kecil garam
2 sudu besar minyak untuk menumis
Penyediaan :
  1. Gaul Crabstik dengan tepung jagung.
  2. Goreng hingga garing dan toskan.
  3. Kisar bawang besar dan bawang putih dengan sedikit air.
  4. Panaskan minyak, tumis hingga naik bau.
  5. Masukkan MAGGI Pes Sambal Tumis.
  6. Tambah air asam jawa, garam dan gula.
  7. Masak hingga sambal agak kering dan berkilat.
  8. Masukkan Crabstik dan gaul rata.
  9. Angkat dan leraikan dalam dulang pembakar.
  10. Oven selama 10 minit pada suhu 150C.
  11. Angkat dan tabur dengan kacang tanah dan daun kari.
  12. Simpan di dalam bekas kedap udara untuk tahan lama.

Kerepek Crabstik Ketagih



Kerepek Crabstik Ketagih shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
 
;