11 Mar 2022 0 comments

Asam Pedas Daging Tetel

Asam Pedas Daging Tetel -

Asam Pedas Daging Tetel
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-Bahan :
1/2 Kg Daging Tetel
1 batang Serai, di ketuk
1 sudu kecil garam
Air secukupnya untuk merebus daging
1/2 cawan Air Asam Jawa
2 sudu kecil gula
2 helai Daun Limau Purut
2 biji tomato, belah 4
1 batang carrot, potong kasar
2 biji ubi kentang, potong kasar
2 tangkai cili hijau, patahkan
1/4 cawan Minyak untuk menumis

Bahan Kisar :
10 tangkai Cili Kering
3 tangkai Cili Merah
5 ulas Bawang Merah
4 ulas Bawang Putih
1/2 inci Halia
1/2 inci Lengkuas
1/2 inci Kunyit 
1/2 inci Belacan
1/2 sudu kecil Lada Hitam
1/2 sudu kecil Jintan Manis, sangai
1/2 sudu kecil Jintan Putih, sangai


Penyediaan :
  1. Masukkan air, daging, serai dan garam ke dalam periuk.
  2. Rebus hingga daging lembut.
  3. Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga pecah minyak.
  4. Masukkan daun limau purut  daging dan air rebusannya.
  5. Masukkan carrot dan kentang.
  6. Reneh hingga sayuran lembut.
  7. Akhir sekali masukkan tomato dan cili hijau.

Asam Pedas Daging Tetel







Asam Pedas Daging Tetel shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
0 comments

Bubur Bebola Labu

Bubur Bebola Labu -

Bubur Bebola Labu
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-Bahan :
250 gm Labu
3 cawan Tepung Pulut
3 sudu Tepung Gandum
1/4 sudu teh Garam

Kuah Santan :
1 cawan Santan Pekat atau Santan Kotak
2 1/2 cawan Air
1/2 sudu kecil Garam
1 helai daun pandan, simpul

1/4 cawan sagu - di rebus hingga jernih
Tos dan alirkan di bawah air paip hingga keluar kanjinya.


Penyediaan :
  1. Labu di rebus dan di lecek hingga halus.
  2. Gaul bersama tepung pulut, tepung gandum dan garam.
  3. Uli hingga menjadi doh yang tidak melekat di jari.
  4. Gentel doh menjadi bebola bulat atau bujur.
  5. Masak air dan daun pandan hingga mendidih.
  6. Rebus bebola labu hingga terapung.
  7. Angkat dan masukkan ke dalam bekas berisi air sejuk.
  8. Kemudian toskan.
  9. Satukan bahan Kuah Santan, masak hingga mendidih.
  10. Masukkan bebola labu, gaul rata.
  11. Hidang dengan sagu dan tuang sirap gula melaka sesuai kemanisannya.

Sirap Gula Melaka :
1 cawan air
200 gm gula melaka
1 helai daun pandan, simpul

Masak hingga gula larut dan tapis.

Bubur Bebola Labu


Bubur Bebola Labu shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
 
;