6 Jun 2022 0 comments

Kerabu Suhun Bersos Oren

Kerabu Suhun Bersos Oren -

Kerabu Suhun Bersos Oren
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan :
200 gm Suhun (Glass Noddles)
50 gm udang kering, rendam air panas, tos
2 batang serai, hiris halus
1/2 labu bawang merah besar, hiris nipis
2 tangkai daun ketumbar, potong kasar
6 biji tomato ceri, potong
1/4 biji oren, potong kasar
1/4 cawan kacang tanah panggang

Bahan Sos Oren :
1/2 cawan YAKIN Sos Orange
1/4 cawan YAKIN Sos Garlic Chilli
1 sudu besar sos ikan
1/4 cawan jus oren
1 sudu besar parutan kulit oren
8 tangkai cili padi, potong kecil
3 ulas bawang putih, cincang
1 sudu kecil garam


Cara-cara :
  1. Celur Suhun dengan air panas sebentar, angkat dan siram air paip.
  2. Toskan dan potong suhun pendek2.
  3. Gaul bersama udang kering, bawang merah, daun ketumbar, tomato dan potongan buah oren.
  4. Satukan semua bahan sos oren dan gaul bersama suhun hingga rata.
  5. Hidang dengan taburan kacang tanah dan daun ketumbar.
Kerabu Suhun Bersos Oren


Kerabu Suhun Bersos Oren shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
5 Jun 2022 0 comments

Napoleon Pastry Cake

Napoleon Pastry Cake -

NAPOLEON PASTRY CAKE
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

BAHAN-BAHAN :
2 keping Pastry Puff KAWAN (8x8in)
2 sudu makan Mentega cair

PENYEDIAAN :
  1. Potong pastry puffs 3in lebar x 8in panjang.
  2. Kemudian gelek sedikit hingga menjadi 9in panjang. (3x9in)
  3. Tusuk dengan garpu di beberapa tempat.
  4. Oven pada suhu 180C selama 25 minit atau keperangan.
  5. Sejukkan dahulu dan sapu mentega cair.
  6. Ambil garpu dan tekan sedikit pastry supaya leper.
KASTARD :
400 ml Susu Cair
80 gm Gula Halus
1 sudu teh Esen Vanilla
70 gmTepung Jagung
1 Kuning Telur
1 sudu makan Mentega
80 ml Non-Dairy Whipping

PENYEDIAAN :
  1. Satukan semua bahan kastard kecuali mentega dan non dairy whipping cream.
  2. Tapis ke dalam periuk, masak dengan api kecil hingga hampir pekat.
  3. Tutup api dan masukkan mentega, kalau hingga larut.
  4. Masuk ke dalam bekas dan tutup dengan plastik wrap.
  5. Putar Non-Dairy Whipping cream hingga kental.
  6. Kaup balik dengan kastard hingga rata.
  7. Masukkan ke dalam piping bag.

SWISSROLL :
Bahan A
3 biji kuning telur
75 gm gula kaster
50 ml air
40 ml minyak jagung / minyak masak
80 gm tepung gandum - ayak
1 sudu teh esen vanilla
Pewarna jika suka

Bahan B
3 biji putih telur
2 sudu teh gula kaster
1/8 sudu teh cream of tartar

Loyang 10 x 10" (di alas dan di gris)

PENYEDIAAN :
  1. Putar bahan B hingga kembang dan bertanduk. Ketepikan.
  2. Putar kuning telur dan gula hingga kembang di ikuti air, minyak, esen vanila dan tepung.
  3. Putar dengan kelajuan tinggi hingga putih dan gebu.
  4. Kaup balikkan dengan adunan B hingga bergaul rata.
  5. Tuang ke dalam loyang, ratakan dan hentakkan sedikit.
  6. Oven pada suhu 170C selama 10-15 minit.

CARA MENYEDIAKAN KEK :
  1. Alas dahulu dengan Plastik Wrap.
  2. Letak sekeping pastry puffs, picit kastard dan ratakan.
  3. Jika suka boleh tambah hirisan buah, parutan keju atau coklat.
  4. Ulangi untuk lapisan kedua.
  5. Untuk lapisan ketiga, salutkan seluruh pastry.
  6. Balut dengan plastik wrap dan simpan di dalam peti sejuk hingga keras.
  7. Sapu SwissRoll dengan susu pekat atau jem.
  8. Letakkan blok pastry di hujung dan gulung kemas.
  9. Simpan di dalam peti sejuk hingga set.
  10. Hias mengikut kesukaan.

Napoleon Pastry Cake


Napoleon Pastry Cake shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
 
;