BRIYANI IKAN TENGGIRI
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
BAHAN-BAHAN :
8 ketul Ikan Tenggiri
1 sudu teh Serbuk Kunyit
1 sudu kecil Serbuk Cili
1/2 bungkus Pes Perencah Briyani MAGGI
2 sudu makan Yogurt
1/4 cawan Susu Sejat
3 sudu makan Minyak Sapi
1 biji Bawang Besar, hiris
1 sudu makan Pes Bawang Putih dan Halia
1 biji Bawang Besar, hiris
1 sudu makan Pes Bawang Putih dan Halia
2 tangkai Cili Hijau, dibelah dua
2 biji Tomato, cincang
3 tangkai Daun Pudina
3 tangkai Daun Ketumbar
Saffron atau Pewarna Oren
BAHAN NASI :
2 cawan Beras Basmati, rendam 20 minit
3 bunga Cengkih
3 buah Pelaga
1 sudu teh Biji Lada Hitam
PENYEDIAAN :
3 tangkai Daun Pudina
3 tangkai Daun Ketumbar
Saffron atau Pewarna Oren
BAHAN NASI :
2 cawan Beras Basmati, rendam 20 minit
3 bunga Cengkih
3 buah Pelaga
1 sudu teh Biji Lada Hitam
2 helai Daun Bay
1 sudu kecil Minyak Masak
1 sudu kecil Minyak Masak
PENYEDIAAN :
1. Gaul ikan dengan serbuk kunyit dan serbuk cili.
2. Goreng hingga garing dan ketepikan.
3. Panaskan minyak sapi, tumis bawang dan pes bawang putih halia hingga wangi.
4. Masukkan Pes Perencah Briyani MAGGI, cili hijau dan tomato.
5. Tambah yogurt dan susu sejat. Tumis hingga wangi dan pecah minyak.
6. Masukkan ikan dan gaul rata. Ketepikan.
7. Rebus bahan nasi hingga 3/4 masak.
8. Toskan dan isi separuh nasi ke dalam periuk.
9. Atur briyani ikan, tabur sedikit bawang goreng, daun pudina dan daun ketumbar.
10. Lapis dengan baki nasi hingga rata.
11. Titiskan saffron, tabur bawang goreng, daun ketumbar dan daun pudina.
12. Masak dengan api perlahan hingga masak.
13. Bila suam, gemburkan nasi supaya sekata. Hidang bersama Acar.
2. Goreng hingga garing dan ketepikan.
3. Panaskan minyak sapi, tumis bawang dan pes bawang putih halia hingga wangi.
4. Masukkan Pes Perencah Briyani MAGGI, cili hijau dan tomato.
5. Tambah yogurt dan susu sejat. Tumis hingga wangi dan pecah minyak.
6. Masukkan ikan dan gaul rata. Ketepikan.
7. Rebus bahan nasi hingga 3/4 masak.
8. Toskan dan isi separuh nasi ke dalam periuk.
9. Atur briyani ikan, tabur sedikit bawang goreng, daun pudina dan daun ketumbar.
10. Lapis dengan baki nasi hingga rata.
11. Titiskan saffron, tabur bawang goreng, daun ketumbar dan daun pudina.
12. Masak dengan api perlahan hingga masak.
13. Bila suam, gemburkan nasi supaya sekata. Hidang bersama Acar.
BAHAN ACAR :
1/2 batang Lobak Merah
1/2 batang Timun
1/2 batang Timun
1/2 biji Bawang Besar
2 tangkai Cili Hijau
3 sudu makan Yogurt asli
1 sudu makan Mayonis
1 sudu kecil Gula
1/2 sudu kecil Garam
1 sudu makan perahan Jus Lemon
2 tangkai Cili Hijau
3 sudu makan Yogurt asli
1 sudu makan Mayonis
1 sudu kecil Gula
1/2 sudu kecil Garam
1 sudu makan perahan Jus Lemon
Potong sayuran dan cili, gaul bersama yogurt dan mayonis.
Tambah gula, garam dan perahan jus lemon, gaul rata.
Briyani Ikan Tenggiri
BRIYANI IKAN TENGGIRI shared from kakwan
Republish by The CC Resepi