By Kak Wan @ Resipicitarasawan
BAHAN NASI :
2 cawan Beras Basmathi, rendam 20 minit
3 biji pelaga
1 Bunga Lawang
4 biji Cengkih
2 cawan Beras Basmathi, rendam 20 minit
3 biji pelaga
1 Bunga Lawang
4 biji Cengkih
1 sudu kecil biji Lada Hitam
2 hela Daun Bay
1 sudu kecil minyak
1 sudu kecil minyak
PERAPAN AYAM :
1 kg Ayam, potong besar
2 sudu makan Pes Halia dan Bawang Putih
1 kg Ayam, potong besar
2 sudu makan Pes Halia dan Bawang Putih
1/2 cawan Yogurt Asli
1 mangkuk kecil Daun Ketumbar
1 mangkuk kecl Daun Pudina
2 Cili Hijau, patahkan
1/2 bungkus Pes Perencah Briyani MAGGI
1 cawan Bawang Goreng
1 mangkuk kecil Daun Ketumbar
1 mangkuk kecl Daun Pudina
2 Cili Hijau, patahkan
1/2 bungkus Pes Perencah Briyani MAGGI
1 cawan Bawang Goreng
2 sudu makan Minyak
2 biji Tomato, cincang
2 sudu makan Minyak Sapi cair
1 sudu kecil Saffron, rendam dengan sedikit susu
PENYEDIAAN :
1. Perap ayam bersama bahan perapan kecuali tomato cincang.
2. Panaskan minyak, tumis tomato hingga lembut.
3. Masuk perapan ayam, masak hingga ayam berubah warna.
3. Masuk perapan ayam, masak hingga ayam berubah warna.
4. Reneh hingga kuahnya setengah pekat. Ketepikan.
5. Rebus bahan nasi 3/4 masak. Toskan.
6. Lapis separuh nasi di dasar periuk.
7. Atur Briyani Ayam di atasnya.
8. Lapis baki nasi hingga rata. Siram dengan minyak sapi dan saffron.
9. Tabur bawang goreng dan daun ketumbar.
10. Masak dengan api pelahan selama 15 minit.
11. Biar nasi sedikit suam sebelum di gemburkan.
NASI BRIYANI AYAM shared from kakwan
Republish by The CC Resepi